Worden onze kinderen minder oud dan hun ouders?

Worden onze kinderen minder oud dan hun ouders?

Ja, is het antwoord op de in de kop gestelde vraag. Tenminste, als we doorgaan met onze kinderen zoveel suiker en toevoegingen in drank en voedsel te laten eten en drinken. De Volkskrant waarschuwde onlangs in een groot verhaal dat steeds meer kinderen grotemensenziekten krijgen.

Littekens

De Maastrichtse kinderarts Anita Vreugdenhil ziet kinderen van 10 met ernstige littekens in hun lever. Kinderen eten zoveel vet, dat de lever het niet meer aankan en bezwijkt. De Rotterdamse arts Erica van den Akker ziet kleuters met diabetes type 2 - ouderdomssuiker geheten in de volksmond. Nu al bij kleuters dus. 

Sluipend probleem

Steeds vaker lijden hun jonge patiëntjes aan grotemensenziekten. Hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes, depressies, baby’s die maagzuurremmers nodig hebben, obstepatie, apneu, botontkalking - ziekten die vroeger alleen bij volwassenen of ouderen voorkwamen, sluipen in toenemende mate de baby- en kinderkamer in. 

Fout eten

De oorzaken zijn simpel: fout eten, fout drinken. Daarvoor hoef je niet doorgeleerd te hebben. Kijk maar om je heen. Volgens artsen hebben kinderen op alle fronten in hun lichaam last van teveel vet eten. Dat is een aanslag op hun gezondheid, en dat op zo jonge leeftijd. Amerikaanse artsen waarschuwen zelfs, dat de huidige generatie de vorige niet zal overleven. Kinderen worden gemiddeld minder oud dan hun ouders.

Stoppen met proppen

Het tij kan alleen gekeerd worden als kinderen stoppen met ongezond eten en een gezonde leef- en voedingsstijl volgen. En afvallen. Maar daarvoor zijn ze afhankelijk van hun ouders. Zowel qua begeleiding als qua voorbeeld.

Reacties (2)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Er zijn medisch geschoolde mensen die verkondigen dat de gemiddelde leeftijd van mensen nog een heel eind zal stijgen. Ik denk dat ze het mis hebben. Ik vermoed dat de generatie waartoe ik behoor gemiddeld ouder zal worden dan de jongere. Ik ben 75 jaar. Mijn generatie heeft nog een (redelijk) gezonde jeugd gekend. Geen of hooguit weinig snoep, frisdrank, snacks, geprefabriceerde maaltijden etc. Veel beweging want spelen deed je voornamelijk buiten. Weinig of geen stress over van alles en nog wat.
  Hippo

  aug 28, 2019
 • afbeelding van Pjotr Kyrillitsch
  Pjotr Kyrillitsch ( )

  Dit beeld tekent zich al geruime tijd af: alleen al de levensstijl van de nu opgroeiende generaties is een garantie voor een ruimschoots korter leven, ook nog eens vol kwalen. Mijn generatie (vroeg na-oorlogs, babyboom dus) had relatief al veel meer luxe dan die van vóór de onze. Die vooroorlogse generatie - zie de overlijdensadvertenties van nu - haalt echt hoge leeftijden: 90+ is eerder regel dan uitzondering.
  Die mensen hebben zeker in hun jeugd in een karig leven gehad. Terwijl ze vrijwel altijd moesten lopen of fietsen en daarnaast veelal zwaar moesten beulen voor het dagelijks bestaan, werd toen noodgedwongen vooral matigheid betracht, terwijl het dieet naar onze maatstaven zeker niet uitgebalanceerd gezond was: er was vooral minder, terwijl het voor onze jeugd niet op lijkt te kunnen. En ook uit mijn eigen jeugd, de jaren 50, was het nog redelijk afzien: een enkele keer een glaasje cola, een ijsje, patat, taart en gebak waren een grote tractatie, en dan eigenlijk alleen op kinderfeestjes. Boterhammen mee naar school in plaats van MacDonald-voer. Geen alcohol (was er vaak niet eens in huis bij de "gewone" mensen) riedel of ranja op klasseavondjes , bier en wodka waren taboe- ik zie de opgroeiende jeugd van nu al vanaf de donderdagavond zeulen met kratten pils en blikken mixdrank en wijn. Weinig geld hadden wij voor veel sigaretten - helaas was roken nog eerder regel dan uitzondering, dat dan weer wel - maar de jeugd van nu rookt weer op grote schaal. De ziekenhuizen verwelkomen steeds meer jonge binge-drinkers met alcoholvergiftiging (één keer straal-bezopen geef onomkeerbare schade aan het puber-brein) En misschien wel een van de grootste onnodige kwaden: al die enge DRUGS die kinderen en pubers tegenwoordig als normaal vertier beschouwen en gebruiken. "Partydrugs" zijn volledig normaal en geaccepteerd, je weet niet beter toch? - hoe krankzinnig kunnen we het maken! En "wiet" moet vooral gelegaliseerd worden, terwijl we allang weten hoeveel schade al die troep aanricht - van afstomping en apathie tot vroege dementie en schizofrenie! Dat alles in combinatie met: een zit-bestaan met bewegingsarmoede: schooljeugd aan de ebikes, gymnastiek en zwemlessen opgedoekt, grootste tijdbesteding computergames. Resultaten zoals in bovenstaand artikeltje beschreven, zijn inderdaad nu toenemend zichtbaar, in de vorm van voornoemde lichamelijke problemen en ziekten, maar ook van problemen als ADHD, burn-outs en andere psychische problemen waarmee een toenemend legertje van jongeren mee worstelt. Voeg daaraan nog toe: het milieuprobleem, veroorzaakt door de immense schaal waarop alles in onze tijd moet worden geproduceerd (in 1960 voor 3 miljard mensen op dit kleine aardbolletje, nu voor bijna 8); wat zullen de gevolgen zijn van de opwarming, de lucht-en water- en bodemverontreiniging-en uitputting? Het plastic dat nu al in ons drinkwater en voedsel aanwezig blijkt? Alles overziend: het zou naar mijn mening tamelijk naief zijn te veronderstellen dat de huidige opgroeiende generaties gemiddeld nog maar in de buurt zullen komen van de leeftijden die de vooroorlogse bereikt.

  aug 28, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.