default-header
HomeNieuwsWinterse pesto van boerenkool

Winterse pesto van boerenkool

woensdag 12 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Met boerenkool kan zoveel meer

Met boerenkool kan zoveel meer
 
Misschien wel de meest gegeten groenten van de winter: boerenkool. Boerenkool is op z’n lekkerst als de nachtvorst is geweest. De pittige koolsmaak wordt dan wat zoeter. Veel mensen eten boerenkool in een stamppot met rookworst en een kuiltje jus. Maar u kunt boerenkool ook roerbakken, verwerken in soep of in een ovenschotel met aardappelpuree en kaas. Mooi meegenomen: boerenkool bulkt van de vitamines. het bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. En per 100 gram zit er 2,5 gram vezel in. Wist u trouwens dat de Fransen boerenkool ‘Krullenkool’ (chou frisée) noemen.  
 
Bijgerecht voor 4-6 porties
Bereidingstijd: 10 minuten
 
200 gram boerenkool (van de stronk)
2 eetlepels ongezouten cashewnoten
50 gram pittige (natriumarme) kaas
1 teentje knoflook
1 eetlepel (natriumarme) mosterd 
olijfolie 
 
Scheur de boerenkoolbladeren van de stronk en verwijder de harde nerf. Kook de boerenkoolbladeren 5 minuten en laat uitlekken. Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin voor meer smaak. Doe de boerenkool samen met de noten, kaas, knoflook en mosterd in een keukenmachine of blender. Pureer het geheel en schenk dan langzaam zoveel olie erbij tot het een smeuïge pesto wordt.
 
Deze pesto is lekker op een volkoren stokbroodje bij (minestrone)soep, door pasta of gemengd met gekookte of gebakken krieltjes.
 

Geef een reactie