default-header
HomeNieuwsWillen wij nog wel gekend worden als hartpatiënt?

Willen wij nog wel gekend worden als hartpatiënt?

Belangenbehartiging

vrijdag 17 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Talloze mensen in ons land hebben hart- en vaatproblemen. Voor hen is decennia geleden onze belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland opgericht. Maar steeds meer mensen willen zichzelf niet meer als patiënt zien. Zij vinden het woord een negatieve lading hebben. Iedereen heeft wel wat, immers. Daarom voel je jezelf nog geen patiënt.

Nogal wat donateurs hebben ons de afgelopen maanden benaderd met een soortgelijk verhaal. Zij voelen zich geen patiënt, willen eigenlijk ook helemaal geen hartpatiënt genoemd worden of als zodanig bekend staan. Sommige mensen vinden de omschrijving hartpatiënt zelfs stigmatiserend.

Voor ons als belangenorganisatie vormt deze ontwikkeling aanleiding om na te denken over onze naam en de naam van ons blad. Vandaar dat wij ook aan jou de vraag voorleggen: wat vind jij ervan? Vind je dat onze organisatie een andere naam moet krijgen, zonder dat ‘patiënt’ erbij? En zo ja, heb je misschien een idee voor zo’n nieuwe naam? Of wil je liever alles bij het oude laten? We zijn heel benieuwd naar jouw mening!

Aan de hand van de resultaten van deze poll zullen we jullie laten weten of we ons anders zouden moeten presenteren. Of juist niet. Dus welke eventuele consequenties de uitslag van dit mini-onderzoek voor de naam van onze organisatie heeft. En voor de naam van ons magazine natuurlijk. Doe mee en geef je mening!

Vul onze poll in!

"*" geeft vereiste velden aan

Wil jij nog wel gekend worden als hartpatiënt?*


Geef een reactie


Reacties (19)

  • Dorien Maes 17 maart 2023

    Mn zoon is geboren met een tga ,en heeft nooit geen operatie meer gehad.Hij is nu bijna 32.Maar de arts zegt eigenlijk gaat alles normaal, maar je blijft hartpatiënt. T heeft ook z,n nadelen natuurlijk met je rijbewijs halen,huis kopen.Ik daarentegen blijk ook al vanaf m’n geboorte een biscupide aortaklep/aneurysma te hebben,die vorig jaar pas is gevonden.Ik ben nu 62. Ik ben zo blij dat ik dat nooit heb geweten.Vanaf ik t weet is mn leven zo veranderd (angst).Dus vandaar geen mening ingevuld,
    Grts Dorien

  • A.Boers 17 maart 2023

    Wat een onnodige opmerkingen, onzin dus. Gezeur! Als je in behandeling bent of medicijnen slikt op recept bij een arts/cardioloog/vasculair internist etc. ben je patiënt! Kijk maar uit: straks gaan de ziektekosten verzekeringen er mee aan de haal: we hoeven niets te vergoeden, u bent geen patiënt. Wat een gezeur: ik ben geen chauffeur (is frans) maar bestuurder van een motorvoertuig (het is nu eenmaal zo, dat Engels en Franse woorden onze taal vervuilen. Of zoiets als: beste mensen ipv beste dames en heren ….. moet toch eens een keer stoppen dit soort wensen

  • Jan schipper 17 maart 2023

    Eens patient, blijft patiënt. Op de hoogte blijven van ontwikkeling blijft aanwezig,

  • Gaatske de Graaf 17 maart 2023

    Door hartpatient in te vullen voor rijbewijs keuring, ben ik bij het CBS aangemerkt als hebbende een beperking. Waardoor ik niet voor vijf jaar verlenging kreeg, maar in 2027 twee maanden minder. Pas in 2027!!! De onzin is te zot voor woorden. Na mijn openhartoperatie rijd ik echt nog steeds op dezelfde manier. Nl alert en goed.
    Boos heb ik daarover gebeld naar CBS,.maar ja, zo’n star instituut, vol bureaucratie. Dus noem jezelf geen hartpatiënt als je voor je rijbewijs keuring moet.

  • Henny Wijers 17 maart 2023

    Lotgenoten binding hart en vaat patiënten moet wel herkenbaar blijven.Leefgewoonte en obesitas vormen nog steeds het grootste risico
    De naam hartbrug refereert aan het verleden deze mag veranderen

  • Hendrik van der vecht 18 maart 2023

    Waarom moet nu alles veranderen, daar krijg je het nu van aan je hart. Leef gewoon en denk niet aan al die stomme dingen. Wees blij dat je hartpatiënt bent. Anders was je nu al dood geweest.

  • Joey Touwslager 18 maart 2023

    Wat fijn dat jullie dit als belangenorganisatie serieus nemen. Mijn kijk hierop is dat je in eerste plaats mens bent. Je hebt een hartaandoening, maar je bent niet jouw hartaandoening. Ik spreek zelf over een persoon met een hartaandoening ipv hartpatiënt. Hartgenoten vind ik ook mooi, omdat deze variant op lotgenoten (h)erkenning en verbinding oproept.
    Hartgenoten zou een mooie nieuwe naam kunnen zijn.

  • Paul Hoekstra 21 maart 2023

    Beste allemaal,

    Naar aanleiding van het artikel over de onnodig stigmatiserende term patiënt kan ik onderschrijven dat het woord op zijn minst het welbevinden niet ten goede komt. Zelf kinderen die langdurig een zieknhuis moeten bezoeken voor bijvoorbeeld een kanker-(na)behandeling geven aan dat ze “het als patiënt genoemd blijven worden” het meest verschrikkelijke vinden van hun bezoekjes. Hieruit volgt dat het niet helpend is om het woord te gebruiken voor menselijke soortgenoten van een arts. Dus ook niet in medisch schrijven, bijvoorbeeld een uitnodiging voor een consult, vanuit een zorginstelling. Je bent namelijk een mens met een zorgvraag die respectvol in zijn/haar kracht wil blijven staan.

    Mijn suggestie voor een betere naam voor jullie geweldige stichting is dan ook Hartwijzer NL
    Deze naam dekt voor mij de lading van zowel de gidsende, als de lerende betekenis van het woord wijzer.

    Met vriendelijke groet,
    Paul.

  • Kees Willemen 21 maart 2023

    Als nieuwe naam : Hart voor Elkaar.
    Aan al dat andere gezeur doe ik niet mee. Laat zoals het is. Daar is niets mis mee. Niet wij dienen te veranderen, maar de onwrikbare starre bureaucratie.

  • A. van der Werf 21 maart 2023

    Ik schijn zo’n 20 j geleden hartritmestoornissen gehad te hebben en was jaarlijks bij de cardioloog. Ongeveer vijf jaar geleden vond de nieuwe cardioloog het helemaal niet meer nodig dat ik jaarlijks langskwam. Sinds die tijd wordt er ook niet meer naar gekeken. Ik heb dan ook nooit meer klachten gehad. Dus ben ik nog wel hartpatiënt?

  • hmm van der heijden 22 maart 2023

    ik heb uw magazine niet ontvangen, was mogelijk om mee naar Parijs te gaan een mevr.
    had ook interesse net als ik is met pasen toch ?

  • Jan en Ina Visser 22 maart 2023

    Snap niet waarom men vind dat er een negatieve lading aan het woord Hartpatiënt zit.
    Toen ik Jan 7 was moest mijn vader op houden met zijn eigen bedrijf, hij had een vrachtwagen.
    Dus ben ik groot gebracht dat ja vader een hartpatiënt was , en dat je als hartpatiënt alleen geholpen werd met medicijnen dotteren / omleidingen / stents kon toen nog niet.
    Godzijdank werd in augustus 2015 boezemfibrilleren bij mij ( Jan) ontdekt en na een rollercoaster aan onderzoeken gehad en diagnose heeft ons leven ook bepaald .
    En vanaf dag 1 zeiden wij en nu nog steeds we zijn blij en dankbaar dat onze wieg in Nederland stond.
    We hebben vanaf dag 1 geaccepteerd dat ik zeer ernstig ziek was, maar ook dankbaar dat wij een tweede kans hebben gekregen.
    Als je iets aan je hart krijgt ben je hartpatiënt, krijg je de diagnose kanker ben je kanker patiënt , er zijn zoveel mensen die een ziekte hebben.
    Dus wat jullie ook beslissen het woord hartpatiënt zal altijd blijven bestaan .

  • Tryntsje de Boer 23 maart 2023

    Mijn voorstel is voortaan te spreken over ‘hartsgeheimen’. We hebben met elkaar een bijzondere geschiedenis en ook te vergelijken ervaringen. Daarom vind ik deze naam wel toepasselijk.