Wie wil er meepraten over de nieuwe ablatiemethode met MRI?

Cardioloog Marco Götte van het Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie VUMC, zoekt hartpatiënten die willen meepraten over de introductie van een nieuwe manier van ablatie. Dat is een operatieve ingreep om een eind te maken aan hartritmestoornissen. Götte heeft namelijk ontdekt dat de inzet van een MRI tijdens deze operatie veel beter werkt dan de nu in zwang zijnde methodes.
 
Voordat deze MRI-operaties routinematig worden toegepast, wil hij er eerst met hartpatiënten over praten. En wel met hartpatienten die ervaring hebben met ablaties of waarbij een ablatie gepland staat. Om van hen te leren. Zij kunnen Götte helpen met de introductie van deze nieuwe, veelbelovende behandelmethode. Die moet een einde maken aan de lange wachtlijsten en aan de onzekerheid bij patiënten met hartritmestoornissen.
 

Ablatie

Een ablatie is een behandeling bij een hartritmestoornis. Daarbij worden operatief littekens op het hart gemaakt die voorkomen dat elektrische prikkels de verkeerde route kiezen en daarmee ritmestoornissen veroorzaken.
 
In de praktijk gaat zo’n ingreep niet altijd in één keer goed. Patiënten moeten vaak twee of drie keer terugkomen voordat de ritmestoornissen voorbij zijn. Dat leidt tot lange wachtlijsten en onnodig veel leed en stress bij de patiënten.
 
Onnodig, want binnenkort komt er een nieuwe behandelmethode waardoor de ingreep in de meeste gevallen de eerste keer al volledig naar wens zal zijn.
 

Röntgen

‘Momenteel vindt de ablatie plaats in een hartkatheterisatiekamer met behulp van röntgenstraling. Die maakt de ablatiekatheter zichtbaar. Het nadeel van deze methode is dat je de samenstelling van het weefsel niet kan zien, en dus ook niet de littekens die je met de ablatie probeert te maken. Alleen de aan- of afwezigheid van elektrische activatie kan worden gemeten. Je denkt: er is een litteken gemaakt, ik zie daar geen elektrische signalen meer, operatie gelukt.’
 
‘Maar zo’n litteken veroorzaakt ook wondvocht. Op zich isoleert dat ook de elektriciteit. Maar dat wondvocht droogt op en daarmee verdwijnt de isolerende eigenschap, en heeft de elektriciteit weer vrije doorgang als er onderbrekingen of ‘gaten’ in het ablatielitteken zitten. Zoiets kun je tijdens de huidige operatie niet vaststellen. Het gevolg is dat na verloop van tijd opnieuw ritmestoornissen ontstaan en de patiënt weer moet worden geableerd.’
 

MRI

‘Wat wij willen doen is de ablatie uitvoeren in een MRI scanner. Daarmee kun je de samenstelling van het hartweefsel visualiseren, en dus ook de veranderingen zien die tijdens de behandeling door de ablatie worden aangebracht. Zo kunnen we nog tijdens de behandeling afl ezen wat we hebben bewerkstelligd. Is de lijn van het litteken onderbroken of ononderbroken – dat is direct zichtbaar. Is die lijn onderbroken, dan kunnen we meteen aanvullend ableren.’
 
Omdat de MRI met een sterke magneet werkt, zijn in de VS speciale ablatiekatheters ontwikkeld, die geen metaal bevatten. Die maken ableren in een MRI-omgeving voor het eerst mogelijk. En Amsterdam UMC, locatie VUMC wil deze nieuwe behandelvorm als eerste in Nederland vanaf het najaar gaan toepassen.
 

Efficiënt

‘Naar verwachting hoeven dan veel minder mensen voor een tweede of derde keer terug te komen voor een ablatie, en dat verkleint de wachtlijsten. Daardoor voorkomen we ook dat patiënten na een ablatie teleurgesteld zijn omdat die mislukte, en ze weer op een wachtlijst moeten, met alle stress van dien. Plus, met de nieuwe methode kun je meer patiënten van de ritmestoornis af helpen, en dat betekent dat ze in veel gevallen ook sneller van bloedverdunners en andere medicijnen af kunnen.’
 
‘Wij willen vooraf met patiënten praten hoe we de nieuwe methode gaan implementeren. Ik wil graag uitleggen wat we van plan zijn, hoe we het aanpakken en dan van de patiënten horen waar we nog meer aan moeten denken. Nu kunnen we immers nog bijsturen.’
 

Patiënten gezocht

Hartpatiënten Nederland juicht het voornemen van Dr. Götte van harte toe. Bent u enthousiast en schuift u graag met lotgenoten en artsen aan om de nieuwe behandelmethode vorm te geven, meldt u dan bij ons!
 
0475 - 31 72 72     roermond@hartpatienten.nl
 
 

 

Reacties (7)

 • afbeelding van Wim Swart
  Wim Swart ( )

  Ik heb 3 keer een ablatie gehad. De ritme stoornissen kwamen steeds weer terug. In 2017 ablatie van de bundel van his. Ik ben nu afhankelijk van pacemaker. Het gaat wel goed nu.

  jun 05, 2019
 • afbeelding van Ben Maas
  Ben Maas ( )

  Hoe kan ik mij aanmelden om mee te werken aan het onderzoek van cardioloog Marco Botte?

  Met vriendelijke groet,

  Ben Maas.

  jun 05, 2019
 • afbeelding van M.C. van der Wal
  M.C. van der Wal ( )

  Lijkt me een mogelijke oplossing waar we al heel lang behoefte aan hebben.
  Ik heb last van paroxysmale tachycardien, die steeds regulair zijn.
  Ik kan ze door carotis massage zelf beëindigen.
  Dus ik zal niet gauw tot een ingreep overgaan waarbij de door mij gevreesde itrrigulariteit kan optreden. Ik weet wat ik heb, niet wat ik krijg!
  Dit geldt trouwens ook voor proeven onder MRI controle.
  Maar nogmaals, interssant is het zeker.
  Margaretha C. van der Wal (91)

  jun 05, 2019
 • afbeelding van Tom van Veen
  Tom van Veen ( )

  Hoi, sta momenteel op wachtlijst voor mijn 2e ablatie. Ik zou best mee willen praten over ablatie onder de mri. Moet ik mij dan ergens opgeven? Ben patiënt in het AMC. Groet, Tom van Veen

  jun 05, 2019
 • afbeelding van Hanneke van Velsen
  Hanneke van Velsen ( )

  Ik wacht op een oproep uit Nieuwegein.
  Heb al jaren een pacemaker.
  Ooit begrepen dat je daarmee niet in de MRI mag.

  jun 07, 2019
 • afbeelding van Jeroen Lezer
  Jeroen Lezer ( )

  Heb in Jakarta Indonesie waar ik woon en werk een ablatie op mn 45ste jaar in 2009 gehad door artsen van de Isala klinieken uit Zwolle. Maar het heeft nix geholpen. Ze zeiden dat mijn hartritme stoornis al te lang in dat foute ritme zit. Misschien al wel vanaf kleins af aan. Af hou ik dus. Ook nog diverse keren cardioversie gehad daarna als het mis was maar dat hielp alleen tijdelijk. Als deze MRI methode wel helpt om er vanaf te komen heb ik zeker belangstelling hiervoor. Al moet ik ervoor naar NL komen!

  jul 14, 2019
 • afbeelding van Lida Eppenga
  Lida Eppenga ( )

  2 ablaties in UMC, nog steeds stoornis( hoewel minder) na vlgs artsen goed gelukte ablatie. Zeker belangstelling voor dit mri idee.

  sep 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.