default-header
HomeNieuwsWie rookt is eerder rijp voor de psychiater

Wie rookt is eerder rijp voor de psychiater

Geen onderdeel van een categorie

maandag 14 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Rokers hebben meer kans op een psychiatrische aandoening. Dat blijkt uit onderzoek door arts-onderzoeker Jentien Vermeulen van het AMC, die daarover een publicatie wijdde in The British Journal of Psychiatry. Zij maakt daarin ook gehakt van de bewering als zou roken voor psychiatrische patiënten een soort van zelfmedicatie zijn. Dat wordt vaker beweerd alsof bepaalde symptomen zouden afnemen en rokers beter zouden kunnen denken door het roken van een sigaret. Flauwekul dus.
Maar liefst 75 procent van de psychiatrische patiënten rookt. De onderzoekster toont aan dat dat rokers anderhalf tot twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van een manisch depressieve aandoening. Nicotine verstoort de chemische balans in de hersenen en de tabak veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam. “Wanneer je dan al enige gevoeligheid hebt, kan roken dat extra zetje zijn”, aldus de onderzoekster in een publicatie door de GGD.
Rokers hebben meer last van een falend geheugen dan niet-rokers. En ze hebben vaker last van psychotische en depressieve symptomen, of zelfs wanen en hallucinaties.
Kortom: stoppen met roken kan psychische winst opleveren!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie