default-header
HomeNieuwsWHO: Niet minder vet, maar gezonder vet

WHO: Niet minder vet, maar gezonder vet

zaterdag 24 april 2010, door Hartpatiënten Nederland

BAARN – Het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet verlaagt het risico op coronaire hartziekten. En een hoge inname van meervoudig onverzadigd vet hangt samen met een lager risico op diabetes.

Dit stelt de World Health Organization (WHO) na een grondige studie van recente onderzoeken.

Mensen die aan hun gezondheid werken, hebben de neiging om al het vet uit hun voeding te bannen. Maar het gezondst is volgens experts om de ‘slechte’ verzadigde vetten te vervangen door ‘goede’ onverzadigde vetten (de omega-3 en -6 vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur).

Deze komen van nature voor in plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad- en raapzaadolie en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals smeerbare en vloeibare margarines.

Oud-politicus en huisarts Rob oudkerk heeft gisteren de website www.kiesgezondvet.nl gelanceerd om het Nederlandse publiek hiermee bekend te maken. Gerard Hornstra, voorzitter van de Stuurgroep Kies Gezond Vet overhandigde hem een draaischijf die gebruikt kan worden in de huisartsen- en diëtistenpraktijk.

Voeding krijgt volgens Oudkerk te weinig aandacht bij de huisarts. Mensen letten op hun calorieën, maar niet op de kwaliteit van hun voeding.

Bron Gezondheidsnet.nl


Geef een reactie