default-header
HomeNieuwsWegbranden van hartritmestoornissen

Wegbranden van hartritmestoornissen

dinsdag 9 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Bijna iedereen kent in zijn omgeving wel iemand met boezemfibrilleren (BF). BF is de meest voorkomende ritmestoornis van het hart, waarbij vaak sprake is van een snelle en onregelmatige hartactie.

Mensen met BF kunnen klachten hebben van hartkloppingen, abnormale vermoeidheid, vermindering van het uithoudingsvermogen, pijn op de borst en flauwvallen. BF kan in aanvallen aanwezig zijn of continu. Van zeer groot belang bij de behandeling is onderscheid te maken tussen BF waarbij de functie van het hart verder normaal is, en BF bij een niet gezond hart, bijvoorbeeld in geval van lekkage van een hartklep.

Willem Beukema en Tjong Hauw Sie tonen aan dat BF met een bepaalde vorm van elektrische energie behandeld kan worden (wegbranden). Dit geldt voor patiënten met een verder gezond hart en voor hen bij wie het BF onderdeel uitmaakt van een onderliggende hartziekte. Veelal worden patiënten met aanvallen van BF en een verder gezond hart behandeld door de cardioloog, terwijl BF met onderliggende hartproblematiek vaak het best door de hartchirurg behandeld kan worden. Van groot belang is een goede samenwerking tussen cardioloog en hartchirurg.

Curriculum vitae
Bovenstaand onderzoek is een dubbelpromotie van Willem Beukema en Tjong Hauw Sie.

Beukema (Surabaja, Indonesië, 1955) is als cardioloog verbonden aan de Maatschap Cardiologie Zwolle en praktiserend in de Isala Klinieken in Zwolle. Sie (Djakarta, Indonesië, 1957) is cardio-thoracaal chirurg binnen de Maatschap Thoraxchirurgie Zwolle en eveneens werkzaam in de Isala Klinieken.

Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit de afdelingen Cardiologie en Cardio-thoracale chirurgie van het UMC St Radboud.

Bron: UMC St. Radboud


Geef een reactie