Sint Janskruid, voedingssupplementen,

Wees voorzichtig met voedingssupplementen!

Wist je dat het gebruik van Sint-Janskruid bepaalde medicijnen beïnvloedt die bij hartziekten worden voorgeschreven? Met name digoxine en verapamil! Het gebruik van dit kruid gaat volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik niet goed samen met veel medicijnen. Het Sint-Janskruid geeft bijvoorbeeld gevaarlijke bijwerkingen als het gebruikt wordt samen met medicijnen tegen angst en depressie, vermindert de betrouwbaarheid van de anti-zwangerschapspil en de werking van medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Ook vermindert het Sint-Janskruid de werking van antistollingsmedicijnen (zoals acenocoumarol, fenprocoumon en rivaroxaban). Ook cholesterolverlagers (statines) en het Sint-Janskruid staan op voet van oorlog met elkaar. Het gebruik van dit kruid kun je sowieso beter bespreken met arts of apotheek.
 

Metformine

 
Voedingssupplementen kunnen aan de andere kant ook goed zijn voor het opheffen van bijwerkingen van bepaalde medicijnen - overigens steeds in overleg met je arts of apotheek! Het langdurige gebruik van metformin maakt dat je lichaam minder B12 opneemt. Een tekort aan B12 kan bloedarmoede veroorzaken. Ook kun. Je last hebben van duizeligheid, hartkloppingen, duizeligheid, oorsuizen en een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies.
 
Ook maagzuurremmers maken het slikken van B12-pillen zinvol, om soortgelijke redenen. 
 

Plaspillen

 
Gebruik je plaspillen, dan kunnen kalium- en magnesiumtekorten in het bloed ontstaan. Te weinig kalium kan leiden tot hartkloppingen, moeheid, spierkrampen of slappe spieren. Te weinig magnesium leidt tot misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid of spierkrampen. Als het tekort groot is kunnen stuipen en hartritmestoornissen ontstaan.
 

Antistollingsmedicijnen

 
Als je antistollingsmedicijnen slikt moet je goed uitkijken met ginseng en Ginkgo biloba. Die hebben namelijk invloed op de stolling van het bloed. Ze verhogen de kans op bloedingen. Door ginseng werkt het antistollingsmedicijn minder goed.
 
Meer weten? Download de folder van onze site!   

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.