default-header
HomeNieuwsWe slikken onnodig pillen, en die kunnen bovendien goedkoper

We slikken onnodig pillen, en die kunnen bovendien goedkoper

BijwerkingenFinancieel

donderdag 11 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

We slikken vaak onnodig pillen, omdat de dokter ons maar al te vaak op het verkeerde been zet. Dat blijkt uit een verhaal dat NRC publiceerde. Mensen die de diagnose suikerpatiënt krijgen, horen vervolgens van de dokter dan ze aan de pil moeten. Terwijl dat vaak echt niet nodig is. Het ware beter als deze mensen gezonder gaan leven, gezonde voeding, meer beweging, afvallen, kortom. Dan zijn die medicijnen niet nodig.
Maar dan verdient de farmaceutische industrie er niks aan. Veel voorschrijfgedrag van de dokter wordt verregaand beïnvloed door de pillenindustrtie. Die jaagt ons bovendien onnodig op kosten.
Onderzoek leerde dat ziekenhuizen ertoe neigen vooral dure diabetes-medicijnen voorschrijven. Dat recept wordt vervolgens door de huisarts overgenomen. Niet raar, als je bedenkt dat de ziekenhuisapotheek zwaar beïnvloed wordt door de farmaceutische industrie. Daar zijn heel wat boeken over geschreven (bijvoorbeeld het boek Slikken van Joop Bouma).
Het punt is dat oudere en al langer bekende medicijnmerken tegen diabetes vaak beter zijn dan de nieuwe medicijnen. En vooral ook goedkoper omdat er geen patent meer op zit. Desondanks schrijven artsen de dure medicijnen voor. Dat kan alleen maar omdat ze er zelf beter van worden. Ten koste van ons, want hun dure voorschrijfgedrag jaagt onze zorgverzekeraars op steeds hogere kosten, en daardoor worden onze premies steeds hoger.
Hartpatiënten Nederland ziet met toenemende verbijstering dat dit proces van patiënten op kosten jagen al járenlang bekend is, maar er volstrekt onvoldoende aan gedaan wordt. Alleen al daaruit blijkt de schier onbegrensde macht van de farmaceutische industrie.

 

Voor meer artikelen klik hier