default-header
HomeNieuwsWe gaan naar de markt!

We gaan naar de markt!

Vakantie

zondag 12 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

We kunnen naar de wekelijkse markt, of de markt om de hoek. Maar tegenwoordig zijn er allerlei soorten markten, dus gaan wij op onderzoek uit. HartbrugReizen neemt u mee op sleeptouw.

De markt is een eeuwenoud begrip en in een ver verleden, de enige plek om te kopen en verkopen. Weer of geen weer: de markt was daar. Het was het middelpunt van een stad. Maar naar een markt gaan wij allang niet meer alleen voor onze groenten: wij kiezen markten uit op basis van onze behoeften. En dat onze behoeftes divers zijn, blijkt wel uit ons willekeurig overzicht…

De zomermarkt

Het is zomer, nog steeds, dus trappen we af met een zomermarkt! In Nederland houden wij ervan om markten aan jaargetijden te plakken dus wees gerust als de zomermarkt aan u voorbij is gegaan, een herfstmarkt is in aantocht en anders heeft u altijd nog de winter- en lentemarkt. Maar wat biedt een zomermarkt? Marktkramen met oude en nieuwe waar, maar ook vermaak in de vorm van doe-activiteiten en optredens. De charme van een zomermarkt, is allang niet meer de marktkraampjes alleen, het is een heus evenement met voor elk wat wils, zelfs voor hen die graag vanaf de zijlijn toekijken, al genietend van een verkoelend drankje op een terrasje.

De streek- en boerenmarkten

Dankzij de voedselhype, zijn streek- en boerenmarkten enorm in opkomst. Tegenwoordig verlangen wij naar ‘vroegâh’ wat betreft ons voedsel, want wij willen weten waar ons eten vandaan komt en het liefst halen we het uit de achtertuin. Achtertuin is een breed begrip, maar dankzij de streek- en boerenproducten worden wij in onze behoeften voorzien. Hier vindt u alles uit de streek en van de boer: van jam tot kaas, maar ook sappen en noten.

De lapjesmarkt

Sinds jaar en dag daar, maar net zoals de streek- en boerenmarkt, weer terug van weggeweest. Net zoals met eten, willen wij weten waar onze kleding vandaan komt en het liefst maken wij het zelf. Dus wat rest ons te doen? Naar de lapjesmarkt! Hier vindt u een verzameling aan stoffen om zelf uw unieke creaties te maken. En met verzameling, bedoelen wij ook daadwerkelijk een verzameling: stoffen in allerlei materialen, kleuren en diverse structuren zover het oog reikt.

De rommelmarkt

De alom bekende markt der markten: de rommelmarkt (of vlooienmarkt). Hier verkoopt men alles wat los en vastzit. Schuilt er een speurder in u? Met een beetje geluk vindt u een heuse schat tussen de ‘rommelwaar’. En dat voor een prikkie. Nergens naar op zoek? Ideaal als u van slenteren en kijken houdt.

De kofferbakmarkt

In het rijtje van bijzondere markten, mag de kofferbakmarkt niet ontbreken. Een fenomeen overgewaaid uit Engeland en waarbij het draait om -de naam zegt het al- vanuit de kofferbak verkopen! Dus laad uw kofferbak vol, start uw auto en go! Daarover gesproken: de kofferbakmarkten zijn in Engeland bekend als ‘Car Boot Sales’ en trekken enorme bezoekersaantallen. In Nederland wordt het steeds populairder en worden de kofferbakmarkten door het hele land georganiseerd. Tip: net zoals bij rommelmarkten, zijn hier schatten verborgen. Dus snuffelen maar!

De antiek- en kunstmarkt

Is speuren niet aan u besteed en gaat u liever recht op uw doel af? Laat de rommel- en kofferbakmarkten links liggen en bezoek de antiek- en kunstmarkt. Hier is het geen kwestie of u een schat vindt, maar welke? Van oude voorwerpen tot verzamelobjecten, het is er allemaal: u dient het alleen wel zelf te herkennen en op de kop te tikken.

De automarkt

Gaat u voor de grote waar? Een automarkt is bij uitstek geschikt als u van voertuigen houdt en in één oogopslag (of meerdere) auto’s wilt bekijken in real life in plaats van achter een scherm. Hier vindt u allerlei ‘pareltjes’ op wielen. Het voordeel van een automarkt, is dat alle voertuigen APK-gekeurd zijn. Maar een markt is geen markt als er geen ruimte is voor onderhandelen: succes!

De kerstmarkt

Een speciale markt die ééns per jaar weer om de hoek komt kijken: de kerstmarkt. Als over markten wordt gesproken, dan mag de kerstmarkt niet worden vergeten. In Duitsland zijn kerstmarkten een hele happening en zowat elke stad heeft er één, maar de laatste jaren groeien kerstmarkten aan populariteit in Nederland. Uiteraard kunt u op de kerstmarkt uw slag slaan met betrekking tot versiering, maar hier gaat u voornamelijk heen voor de gezelligheid. En om rond te wandelen terwijl u van uw warme glühwein of van warme chocolademelk met slagroom geniet.

Weetje: het woord ‘markt’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘Mercatus’ en betekent handel, dan wel markt.

voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie