default-header
HomeNieuwsWC meet hartslag en bloeddruk via de billen

WC meet hartslag en bloeddruk via de billen

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 14 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

De wc is in de toekomst niet alleen de plek waar je van overtollige ballast bevrijd wordt. Imec Nederland in Eindhoven test op muziekfestival Lowlands momenteel een wc-bril met sensoren. Wie op Lowlands plaatsneemt op dit toilet, weet even later wat zijn of haar bloeddruk en hartslag is. Ook meet de toiletpot het zoutgehalte van de urine. En met een lampje en een sensor wordt ook het zuurstofgehalte in het bloed gemeten.

Eetadvies

Aan de hand van de meetresultaten geven de onderzoekers een menu-advies. Is het zoutgehalte te hoog, dan kun je immers beter geen te zout voedsel eten. Ook kan geadviseerd worden toch maar geen alcohol te drinken. Of juist veel water te drinken bij een hoog zoutgehalte. Ook worden adviezen gegeven over het vetgehalte en de vezels in het voedsel.
In het Eindhovens Dagblad spreken Imec-onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink over de ‘feasibility study’. De slechte verstaander vertaalt dit al gauw als de “vieze-billetjes-studie”, aldus beide onderzoekster in het ED.

Voor het eten eerst naar de wc!

Een bank voor de financiering van hun project Smart Toilet was gauw gevonden: de Rabobank bleek enthousiast over het idee, waaraan ook Food Line-up en Mojo meedoen. Het slimme toilet staat vanaf donderdag bij Brasserie 2050 op het festivalterrein. Bezoekers aan de Brasserie wordt gevraagd eerst naar dit toilet te gaan. Op basis van de metingen krijgen ze dan een menusuggestie van een speciaal team van zes mensen op Lowlands.

Verzorgingstehuizen

Al die meetgegevens worden anoniem verzameld om de slimme wc-pot nog slimmer te maken. Volgens de onderzoekster zou zo’n wc goed gebruikt kunnen worden in verzorgingstehuizen, waar mensen op die manier meerdere malen per dag zonder moeite gemeten kunnen worden.

Voor meer artikelen klik hier