default-header
HomeNieuwsWat kondigt bij vrouwen een hartinfarct aan?

Wat kondigt bij vrouwen een hartinfarct aan?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 2 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Bij vrouwen voelt een hartinfarct vaak anders als bij mannen. Ook de symptomen zijn anders. Welke symptomen dienen zich vooraf aan? Die vraag beantwoordt cardioloog Janneke Wittekoek in het AD. Wittekoek wil dat er meer preventief onderzoek komt om hartinfarcten bij vrouwen te voorkomen.
Een hartinfarct is bij vrouwen namelijk doodsoorzaak nummer één, aldus de cardioloog. Zo’n 80 procent daarvan kan voorkomen worden. Een wel door je leefstijl te veranderen, genoeg te bewegen en gezond te eten. En vooral stress af te bouwen, want vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen.

Andere symptomen

Natuurlijk zijn ook bij vrouwen – net als bij mannen – enkele risicofactoren bekend: roken, stress, diabetes en hoge bloeddruk, om er maar een paar te noemen. Máár, en nu komt het, voor vrouwen gelden ook enkele andere risicofactoren: moeizaam zwanger raken, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, miskramen, vroeg in de overgang komen, en migraine. Volgens Wittekoek wijst dit om een verstoring in de dynamiek van de vaten.

Olifant ontbreekt vaak

Een hartinfarct voelt bij vrouwen ook anders aan. Bij mannen lijkt het vaak alsof een olifant op de borstkas staat. Maar vrouwen hebben veelal vagere klachten. Zij zijn erg bang, zweten, en hebben pijn in de nek en tussen de schouders. Ze voelen zich erg moe en kunnen niet diep zuchten. Het verschil is dat bij mannen de aderverkalking en daarmee de pijn vaak op één plek zit, maar bij vrouwen niet. De vaten verkrampen, krijgen spasmen.

“Maagproblemen”

Klachten die wijzen op problemen met hart en vaten worden te vaak afgedaan als maagproblemen of gerelateerd aan de overgang. Of er wordt gezegd: het zit tussen de oren. Er wordt dan niks aan die klachten gedaan, zodat de problemen toenemen en de vrouwen zich vaak zelfs gedwongen voelen te stoppen met werken. Zo’n vrouw stevens volgens Wittekoek – zonder juiste diagnose – af op een hartinfarct.

Overdosering

Bovendien schrijven artsen vrouwen bij wie een hartinfarct wordt geconstateerd, vaak te hoge doseringen medicijnen voor. “De medische wetenschap maakt lang niet altijd onderscheid tussen mannen en vrouwen bij de dosering, waardoor 60 procent van de vrouwen last heeft van flinke bijwerkingen”, aldus Wittekoek in het AD. “De meeste vrouwen kunnen met slechts een derde toe. Ook wordt vaak geen rekening gehouden met de hormonale cyclus van een vrouw.”

Drugs

Jonge vrouwen drinken vaak teveel en nemen recreatieve drugs, ook om de stress aan te kunnen. Niet goed voor het hart! Van levensbelang is het om te zorgen voor voldoende rust, aldus Wittekoek.

Boek en theatershow

De cardioloog schreef samen met Prins van den Bergh een kookboek, Healthy Heart, met recepten voor een gezond vrouwenhart (Uitgeverij Watrer, € 29,95). Ook treedt Wittekoek op in een theatershow over het vrouwenhart. Wie haar wil zien kan terecht op donderdag 21 november en op donderdag 16 januari steeds om om 20.30 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

 

Voor meer artikelen klik hier