hartinfarct vrouw,

Wat kondigt bij vrouwen een hartinfarct aan?

Bij vrouwen voelt een hartinfarct vaak anders als bij mannen. Ook de symptomen zijn anders. Welke symptomen dienen zich vooraf aan? Die vraag beantwoordt cardioloog Janneke Wittekoek in het AD. Wittekoek wil dat er meer preventief onderzoek komt om hartinfarcten bij vrouwen te voorkomen.
 
Een hartinfarct is bij vrouwen namelijk doodsoorzaak nummer één, aldus de cardioloog. Zo’n 80 procent daarvan kan voorkomen worden. Een wel door je leefstijl te veranderen, genoeg te bewegen en gezond te eten. En vooral stress af te bouwen, want vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen.
 

Andere symptomen

 
Natuurlijk zijn ook bij vrouwen - net als bij mannen - enkele risicofactoren bekend: roken, stress, diabetes en hoge bloeddruk, om er maar een paar te noemen. Máár, en nu komt het, voor vrouwen gelden ook enkele andere risicofactoren: moeizaam zwanger raken, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, miskramen, vroeg in de overgang komen, en migraine. Volgens Wittekoek wijst dit om een verstoring in de dynamiek van de vaten. 
 

Olifant ontbreekt vaak

 
Een hartinfarct voelt bij vrouwen ook anders aan. Bij mannen lijkt het vaak alsof een olifant op de borstkas staat. Maar vrouwen hebben veelal vagere klachten. Zij zijn erg bang, zweten, en hebben pijn in de nek en tussen de schouders. Ze voelen zich erg moe en kunnen niet diep zuchten. Het verschil is dat bij mannen de aderverkalking en daarmee de pijn vaak op één plek zit, maar bij vrouwen niet. De vaten verkrampen, krijgen spasmen. 
 

“Maagproblemen”

 
Klachten die wijzen op problemen met hart en vaten worden te vaak afgedaan als maagproblemen of gerelateerd aan de overgang. Of er wordt gezegd: het zit tussen de oren. Er wordt dan niks aan die klachten gedaan, zodat de problemen toenemen en de vrouwen zich vaak zelfs gedwongen voelen te stoppen met werken. Zo’n vrouw stevens volgens Wittekoek - zonder juiste diagnose - af op een hartinfarct.
 

Overdosering

 
Bovendien schrijven artsen vrouwen bij wie een hartinfarct wordt geconstateerd, vaak te hoge doseringen medicijnen voor. “De medische wetenschap maakt lang niet altijd onderscheid tussen mannen en vrouwen bij de dosering, waardoor 60 procent van de vrouwen last heeft van flinke bijwerkingen”, aldus Wittekoek in het AD. “De meeste vrouwen kunnen met slechts een derde toe. Ook wordt vaak geen rekening gehouden met de hormonale cyclus van een vrouw.”
 

Drugs

 
Jonge vrouwen drinken vaak teveel en nemen recreatieve drugs, ook om de stress aan te kunnen. Niet goed voor het hart! Van levensbelang is het om te zorgen voor voldoende rust, aldus Wittekoek. 
 

Boek en theatershow

 
De cardioloog schreef samen met Prins van den Bergh een kookboek, Healthy Heart, met recepten voor een gezond vrouwenhart (Uitgeverij Watrer, € 29,95). Ook treedt Wittekoek op in een theatershow over het vrouwenhart. Wie haar wil zien kan terecht op donderdag 21 november en op donderdag 16 januari steeds om om 20.30 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Reacties (5)

 • afbeelding van Wil Gerritsen
  Wil Gerritsen ( )

  herkenbare klachten maar de huisarts doet het af met maagklachten en geeft daarvoor medicatie. De pijn in de nek, is fibromyalgie en de pijn tussen de schouderbladen is uitstralingspijn. Ik weet het niet meer om bij de huisarts aan te dringen op een vervolgonderzoek.

  okt 02, 2019
 • afbeelding van Maryan Robijns-Hammer
  Maryan Robijns-... ( )

  Als je je hierdoor onzeker voelt, zeg dan tegen je huisarts (niet vragen) dat je een hartfilmpje wilt laten maken. En dat je anders uit jezelf naar de huisartsenpost zult rijden. Sterkte en succes.

  okt 02, 2019
 • afbeelding van Anita Kers
  Anita Kers ( )

  maanden maagpijn misselijk, maanden pijn tussen schouders en nek, laatste weken nachtelijk erg zweten. en vermoeid

  okt 02, 2019
 • afbeelding van Els
  Els ( )

  Ook ik had lange tijd vage klachten, het is de overgang werd gezegd. Mijn cholesterol is vorig jaar 3 keer geprikt, was veel te hoog. Medicijnen gekregen? Nee hoor, niet nodig oordeelde de praktijkondersteuner ( geen arts dus ) ,ga maar rode rijs gisteren tabletten slikken en visolie, dat deed totaal niks. Ik zei ook nog dat in mijn familie veel hart en vaatziekten voorkomen, wer allemaal weggewuifd,nee hoor je hebt maar 5 procent kans daarop. En in december vorig jaar ging het mis , totaal mis ,ik kreeg een zwaar hartinfarct, met ernstige hartschade en verminderde pompfunctie. Heb toen 2 stents gekregen, in januari weer opgenomen geweest en toen is er weer 1 stent bijgeplaatst. Daarna ging het heel slecht met mij. Uiteindelijk thuisgekomen moest ik zeer rustig aan doen want mijn hart moest tot rust komen. En nu gaat het weer aardig goed met mij , heb bijna het hele jaar rustig aan moeten doen en veel medicijnen slikken. Maar gisteren bij de cardioloog geweest en de hartschade is genezen! Daar ben ik blij mee, ook de pompfunctie is goed. Het komt zei de cardioloog omdat ik trouw mijn medicijnen heb geslikt. En zeer rustig aan gedaan heb steeds. De medicijnen daar kom ik niet meer vanaf helaas.

  okt 04, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.