hartfalen, Oorzaak, Afvallen, overgewicht, roken, zout, vocht, cardioloog

Wat is hartfalen eigenlijk?

We spreken van hartfalen als het hart minder goed functioneert. Daardoor slaagt het hart er niet goed in om bloed rond te pompen. Dat kan leiden tot allerlei klachten, zoals het vasthouden van vocht, kortademigheid, vaak moeten plassen en snel moe zijn. Hartfalen begint vaak ongemerkt. Je merkt het doordat er klachten ontstaan, vooral bij inspanning. De pompfunctie van het hart neemt door de jaren heen geleidelijk af. De cardioloog kan bepalen hoe ernstig het hartfalen is. 

Oorzaak hartfalen

Hartfalen kan een gevolg zijn van langer durende hoge bloeddruk, of van een eerder hartinfarct. Hartfalen betekent dat veel organen minder bloed en dus zuurstof krijgen. Als hartfalen plots erger wordt, kan zich vocht in de longen ophopen. Dat gebeurt in vrij korte tijd. De ademhaling wordt piepend en er ontstaat een gevoel van benauwdheid. Gaan liggen maakt het alleen maar erger. Bel in dat geval 112: directe hulp is dringend geboden! Mensen met hartfalen kunnen het beste zo gezond mogelijk gaan leven. Afvallen bij overgewicht is een dringende noodzaak. Ook stoppen met roken. Soms is een speciaal dieet nodig, met minder zout en vocht. 
 

Wat zijn de symptomen van hartfalen?

Hartfalen leidt vaak tot vochtophoping, met name in longen en benen. Je moet vaak plassen en bent snel moe. Je merkt het eigenlijk pas voor het eerst bij inspanning. Hartfalen wordt veroorzaakt doordat het hart het bloed minder goed rondpompt door het lichaam. Hartfalen wordt onder meer veroorzaakt door hoge bloeddruk, of een eerdere hartaanval. In ernstige gevallen kan zich vocht ophopen in de longen. Dat gaat snel, waarbij de ademhaling piepend wordt en een benauwd gevoel ontstaat. Liggen helpt niet, integendeel: het wordt alleen maar erger. Draal dan niet, bel 112 of laat 112 bellen! Directe hulp is nodig.  
 
 

 

Reacties (2)

 • afbeelding van Corinne Munne
  Corinne Munne ( )

  Bij een vrouw van 92 jaar is er sprake van toename hartfalen.
  ntoroBNP=411 (was 101)

  Wat betekenen de cijfers? Graag toelichting.

  jan 06, 2020
 • afbeelding van Corinne Munne
  Corinne Munne ( )

  Correctie: ntproBNP= 411 (was 191)

  Wat betekenen de cijfers?

  jan 06, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.