default-header
HomeNieuwsWat is hartfalen eigenlijk?

Wat is hartfalen eigenlijk?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

We spreken van hartfalen als het hart minder goed functioneert. Daardoor slaagt het hart er niet goed in om bloed rond te pompen.

We spreken van hartfalen als het hart minder goed functioneert. Daardoor slaagt het hart er niet goed in om bloed rond te pompen. Dat kan leiden tot allerlei klachten, zoals het vasthouden van vocht, kortademigheid, vaak moeten plassen en snel moe zijn. Hartfalen begint vaak ongemerkt. Je merkt het doordat er klachten ontstaan, vooral bij inspanning. De pompfunctie van het hart neemt door de jaren heen geleidelijk af. De cardioloog kan bepalen hoe ernstig het hartfalen is. 

Oorzaak hartfalen

Hartfalen kan een gevolg zijn van langer durende hoge bloeddruk, of van een eerder hartinfarct. Hartfalen betekent dat veel organen minder bloed en dus zuurstof krijgen. Als hartfalen plots erger wordt, kan zich vocht in de longen ophopen. Dat gebeurt in vrij korte tijd. De ademhaling wordt piepend en er ontstaat een gevoel van benauwdheid. Gaan liggen maakt het alleen maar erger. Bel in dat geval 112: directe hulp is dringend geboden! Mensen met hartfalen kunnen het beste zo gezond mogelijk gaan leven. Afvallen bij overgewicht is een dringende noodzaak. Ook stoppen met roken. Soms is een speciaal dieet nodig, met minder zout en vocht. 
 

Wat zijn de symptomen van hartfalen?

Hartfalen leidt vaak tot vochtophoping, met name in longen en benen. Je moet vaak plassen en bent snel moe. Je merkt het eigenlijk pas voor het eerst bij inspanning. Hartfalen wordt veroorzaakt doordat het hart het bloed minder goed rondpompt door het lichaam. Hartfalen wordt onder meer veroorzaakt door hoge bloeddruk, of een eerdere hartaanval. In ernstige gevallen kan zich vocht ophopen in de longen. Dat gaat snel, waarbij de ademhaling piepend wordt en een benauwd gevoel ontstaat. Liggen helpt niet, integendeel: het wordt alleen maar erger. Draal dan niet, bel 112 of laat 112 bellen! Directe hulp is nodig.  
 
 

 


Geef een reactie