pacemaker, cardioloog, cardioloog, narcose, ritme, kleine apparaatje, verdoving

Wat is een pacemaker?

Als een hart niet meer uit zichzelf in staat is in een normaal ritme te kloppen, kan een pacemaker uitkomst bieden. De pacemaker helpt het hart in het juiste ritme te kloppen. Met behulp van een sensor bewaakt de pacemaker het juiste ritme van het hart. Als het hart hapert, geeft de pacemaker stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen. Dat gebeurt bij inspanning in een snellere opeenvolging dan bij rust. 

De pacemaker is een apparaat dat onder de huid wordt geplaatst. Vanuit dat kleine apparaatje lopen elektrodedraden naar het hart. Die monden meestal uit aan de binnenkant van de hartwand. Het plaatsen van zo’n pacemaker door een cardioloog duurt over het algemeen zo’n anderhalf tot twee uur. Dat gebeurt met een plaatselijke verdoving, en met rustgevende medicijnen. In sommige gevallen wordt de elektrode aan de buitenkant van het hart geplaatst. In dat geval is een hartoperatie onder narcose nodig. 

In geval van een hartritmestoornis zorgt het apparaatje ervoor dat de hartkamers in het juiste ritme blijven samentrekken. Pacemakers worden steeds kleiner en slimmer. De cardioloog kan u adviseren welke pacemaker voor u het beste is. 

De pacemaker eenmaal geplaatst moeten de elektroden zo’n zes weken de tijd krijgen om vast te groeien in het hart. De cardioloog geeft aanwijzingen welke bewegingen u in deze periode moet vermijden, zoals het strekken en ronddraaien van de bovenarmen boven schouderhoogte (zwemmen!), het tillen van zware dingen en het verrichten van zwaar werk. Doe ook geen knellende kleding aan. Cardioloog en een specialist controleren regelmatig of de pacemaker bijgesteld moet worden. Tegenwoordig is er vaak sprake van monitoring op afstand, zodat je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. 

De batterij gaat ergens tussen de vijf of tien jaar mee. De cardioloog controleert of de batterij leeg dreigt te raken. Vervangen van de batterij  is dan nodig: het gaat hierbij om een kleine ingreep. 

Laat u ook goed informeren over storingsbronnen: sterke elektromagnetische velden kunnen de pacemaker storen. In dat geval helpt weglopen bij de storingsbron. Laat u adviseren door de cardioloog of zijn/haar pacemakertechnicus. Desgewenst kan een onderzoek op de werkplek gedaan worden. 

Reacties (1)

 • afbeelding van Anna leget
  Anna leget ( )

  Ik heb er al een jaar of 10 last van. Tot 2 x toe is getracht met defibrillator de stoornis te verhelpen, 1x 2x achtereen en 1 x 4 x achtereen zonder resultaat, slotconclusie: u mag naar huis.....maar het is niet over.
  U kunt er 100 mee worden.....
  Ik sla dus geen alarm meer, ook niet als de pols over de 100 is, ik duik mijn bed in of hang op de bank nu en dan. De stoornissen treden vrijwel wekelijks op, soms 2 dagen achtereen. Ablatie durf ik niet, nog afgezien van de reis door een ader naar het hart enz, als wel omdat een deskundige me voorhield dat die ingreep te vergelijken is met het op een fruitvliegje schieten met een kanon.... Kans op mislukken en complicaties.

  Mijn leeftijd is inmiddels 84 jaar, maar ik heb er nog zin in.....
  Zou een pacemaker soulaas bieden.

  mei 03, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.