behandeling, hartritmestoornis, arts, ablatie, hartritmestoornissen, elektrische prikkels

Wat is een ablatie?

Een ablatie is een behandeling bij een hartritmestoornis. Daarbij blokkeert een gespecialiseerde arts elektrische prikkels die het hartritme verstoren. Dat gebeurt via een kijkoperatie of middels katheterisatie. Hartritmestoornissen zijn een gevolg van problemen bij de elektrische impulsen die een regelmatige hartslag organiseren. Het kan zijn dat de elektrische prikkels opeens een verkeerde plaats prikkelen of een verkeerde route volgen. De arts beschadigt die ,,foute’’ plekken of routes middels ablatie. De zo ontstane littekens verhinderen dat de elektrische prikkels voort geleid worden via de verkeerde plekken. De arts gaat tot ablatie over wanneer de klachten ernstig zijn en medicijnen niet of onvoldoende baat of teveel bijwerkingen hebben. 

Vaak zijn bij een ablatie meerdere littekens nodig. Ze worden veroorzaakt middels verhitting of juist bevriezing, afhankelijk van wat de arts beter vindt. De behandeling duurt tussen de twee en vier uur. Meestal mag de patiënt de volgende dag weer naar huis, maar moet wel een tijdje rustig aan doen. 

Een ablatie helpt niet altijd direct. Soms duurt het een tijd voordat de wondjes op het hart ook tot litteken zijn geworden en niet langer elektrische prikkels geleiden. Daarom mag iemand ook niet direct na de operatie stoppen met medicijnen tegen hartritmestoornissen. Die kunnen zich immers nog een tijd lang voordoen.
 
 

 

Reacties (2)

 • afbeelding van MyriamPauline
  MyriamPauline ( )

  in juni 2016 liet ik ablatie doen, PVI wordt het nu genoemd ( Pulmonale vene Isolatie, daar de ritmestoornis zich in de longen bevindt..) op dit moment voel ik nog geregeld hartstoornissen, dit komt door de prikkels van uit de omgeving, onlangs een nieuw toestel getest, om stoornissen en hartritme te testen, er zijn dan inderdaad wat versnellingen vastgesteld, maar deze zijn goedaardig,..toch blijft de angst errond bestaan. Ik zou graag mensen tegenkomen die hetzelfde hebben ondergaan, als ik, en hoe zij met angst omgaan.
  ik zou ook graag meedoen aan enquêtes rond het hart en de ervaringen ervan..

  jun 27, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.