default-header
HomeNieuwsWanneer praten we over hartklachten?

Wanneer praten we over hartklachten?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Iedereen heeft wellicht wel eens last gehad van hartkloppingen. Meestal zijn die ongevaarlijk. Maar komen die steeds weer terug en ga je er last van krijgen, dan is een bezoek aan de huisarts zeer aan te bevelen.

Iedereen heeft wellicht wel eens last gehad van hartkloppingen. Meestal zijn die ongevaarlijk. Maar komen die steeds weer terug en ga je er last van krijgen, dan is een bezoek aan de huisarts zeer aan te bevelen. Mogelijk gaat het dan namelijk om een hartritmestoornis, en die moet behandeld worden. Hetzelfde geldt als je hart vaak overslaat. Dát het hart overslaat, kan altijd wel eens gebeuren. Ook dat het op hol slaat. Maar als het te vaak gebeurt, ga dan naar de dokter. Bij druk en pijn op de borst (ook wel angina pectoris genoemd) is het sowieso verstandig om medische hulp te zoeken. De pijn kan uitstralen naar je linkerarm, je schouders en kaken, of de hals. Al naar gelang de ernst ervan, kun je overwegen om de dokter of gelijk 112 te bellen. Blijf in dat geval rustig zitten en neem twee pilletjes bloedverdunners. Heb je een pilletje of spray (nitroglycerine) in de buurt, gebruik die in dat geval, dan verdwijnt de pijn.

Een hartaanval komt bijna altijd onverwacht. Daarmee valt niet te spotten. Als er niet direct wordt ingegrepen kan onherstelbare schade aan het hart ontstaan. De pijn die met een hartaanval gepaard gaat lijkt op die van angina pectoris. Maar deze pijn bij een hartinfarct is veel erger. Het lijkt alsof een olifant op je borstkas staat. Ook duurt deze pijn langer, en straalt net als bij angina pectoris uit naar nek, armen, schouders en kaken. Je voelt je bij zo’n hartaanval vaak beroerd, bent misselijk en zweet. Als deze pijn langer dan 5 minuten duurt, bel dan direct 112! 

Bij vrouwen kan er sprake zijn van een hartinfarct ook als de signalen minder duidelijk zijn. Daarbij kan gedacht worden aan kortademigheid, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, onrust, vermoeidheid, pijn in bovenbuik, tussen de schouderbladen, in de kaak of de nek. Bel de huisarts, ook als je denkt: gaat wel over. 

 


Geef een reactie