default-header
HomeNieuwsWachttijden van onder meer cardiologie lopen onaanvaardbaar op

Wachttijden van onder meer cardiologie lopen onaanvaardbaar op

donderdag 6 juli 2017, door Hartpatiënten Nederland

Op veel plaatsen in Nederland lopen de wachttijden voor onder meer cardiologie onaanvaardbaar hoog op. Hartpatiënten Nederland luidt de noodklok!

Op veel plaatsen in Nederland lopen de wachttijden voor onder meer cardiologie onaanvaardbaar hoog op. Hartpatiënten Nederland luidt de noodklok! Zo kan dat niet langer, het tij moet gekeerd! Wij roepen patiënten op zich bij ons te melden als ze te lang moeten wachten. Wellicht hebben wij een snellere oplossing voor u. 

 
Hartpatiënten Nederland registreert al jaren maandelijks de wachttijden voor hartoperaties en dotterbehandelingen. Onze overzichten zijn vaak betrouwbaarder dan die van de ziekenhuizen zelf. We publiceren het overzicht op onze website (Hartpatiënten.nl) en in ons Hartbrug-Magazine. Daaruit blijkt dat er soms wachttijden van maar liefst twaalf (12!) weken zijn op een dringend noodzakelijke openhartoperatie. Patiënten hebben recht op tijdige en passende zorghulp. Daarover zijn akkoorden gesloten. Nu blijken de wachttijden voor zeker acht specialismen onaanvaardbaar hoog op te lopen. Met name in de regio Rotterdam en Friesland lopen de wachttijden voor cardiologie op. 
 
Al in 2013 was bekend dat de wachttijden steeds langer worden doordat er steeds meer mensen met ouderdomskwalen zijn. Deze mensen stromen in toenemende mate in op de eerste hulp, dat daardoor meer personeel nodig heeft. En dat gaat niet alleen ten koste van de personele bezetting van zorg die gepland kan worden. Doordat de afdeling herhaaldelijk vol ligt, moeten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen. Tel daarbij op dat ouderen volgens de NOS soms onnodig lang in een ziekenhuis liggen omdat er thuis geen goede zorg is. 
 
Hartpatiënten Nederland wil, in navolging van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa dat aanbieders en verzekeraars snel iets aan de ontstane situatie moeten doen. In plaats van naar elkaar te wijzen moeten ze in het belang van de patiënt oplossingen zoeken, vindt ook Hartpatiënten Nederland. Wij steunen het strengere toezicht van de NZa op een betere registratie van wachttijden.
 
Daarnaast willen wij dat patiënten beter op de hoogte gehouden worden over zorgbemiddeling als ze op een wachtlijst komen. De zorgverzekeraar zou zelf ook de hand uit de mouwen kunnen steken door patiënten te helpen met het zoeken naar een plek waar de wachtlijsten minder lang zijn. 
 
We roepen patiënten die niet snel genoeg geholpen worden op, ons te bellen via het telefoonnummer 085 081 1000, tijdens kantooruren. Via hun meldingen houden wij de vinger aan de pols, zodat we druk kunnen uitoefenen op de verzekeraars. Bovendien weten wij vaak waar een patiënt wel sneller geholpen kan worden, zodat wij hem of haar hierin kunnen adviseren. 
 
 

Geef een reactie