default-header
HomeNieuwsWachttijden maart 2021

Wachttijden maart 2021

Wachttijden

maandag 8 maart 2021, door Hartpatiënten Nederland

Al jarenlang onderzoekt Hartpatiënten Nederland de wachttijden binnen de hartchirurgische centra in Nederland. Daarbij inventariseren wij de zogenaamde electieve wachttijden voor dotterbehandelingen en openhartoperaties. De zogenaamde electieve wachttijd is een schatting van de tijd waar thuis verblijvende patiënten rekening mee moeten houden.

Momenteel zijn de wachttijden voor deze patiënten enorm zorgelijk vanwege de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten. In veel ziekenhuizen durven ze niet eens een inschatting te maken van de wachttijden. De situatie is op dit moment veel te onzeker.

In zeven van de negentien centra kon voor het dotteren geen indicatie afgegeven worden. Van de ziekenhuizen waar we wel informatie van mochten krijgen, loopt de wachttijd op van één week in Rotterdam (Maasstad) tot zeven weken in Eindhoven (Catharina). Voor openhartoperaties is de situatie nijpender. Voor zes van de zestien centra kunnen we een prognose geven. Het snelst daarvan is Den Haag (Haga) met een prognose van slechts twee weken. De langste wachtlijst registreren we in Groningen (UMCG): 16 weken.

Ook in deze tumultueuze tijden van onzekerheid houden wij de vinger aan de pols en vragen samen met de Vereniging van Thoraxchirurgen aan de bevoegde instanties om ervoor te zorgen dat de benodigde bedden voor deze levensreddende ingrepen beschikbaar zijn en blijven. Maakt u zich zorgen over uw wachttijd: raadpleeg onze, min of meer complete, lijst van alle centra: wachttijden maart 2021


Geef een reactie