default-header
HomeNieuwsWaarschuwing voor hogebloeddrukmedicijnen

Waarschuwing voor hogebloeddrukmedicijnen

vrijdag 6 juli 2018, door Hartpatiënten Nederland

Enkele medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk deugen niet. Deze medicijnen worden ook voorgeschreven voor de behandeling van patiënten die pas geleden een hartinfarct hebben gehad en voor het behandelen van hartfalen.

Enkele medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk deugen niet. Deze medicijnen worden ook voorgeschreven voor de behandeling van patiënten die pas geleden een hartinfarct hebben gehad en voor het behandelen van hartfalen. Het gaat om medicijnen waarin de werkzame stof valsartan zit. Die worden per direct uit de handel genomen. 

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn deze medicijnen vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Je vraagt je af hoe dan kan. In ieder geval is duidelijk dat deze medicijnen in China zijn gemaakt. Volgens de inspectie zou het gaan om één fabriek in China die medicijnen met daarin valsartan maakte. Tijdens het productieproces is de gevaarlijke kankerverwekkende stof in de medicatie terecht gekomen. 

Als u niet weet wat u precies slikt, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. 

Hartpatiënten Nederland vindt het te gek voor woorden dat zo’n vervuiling van de medicatie heeft kunnen optreden. Aan welke kwaliteitsnormen moeten fabrieken in China voldoen? Blijkbaar niet aan dezelfde die hier gelden.

De terugroepactie van de medicijnen is overigens in heel Europa van kracht, niet alleen in ons land.

 


Geef een reactie