default-header
HomeNieuwsWaarom u verkleumt en ik niet: koude weetjes

Waarom u verkleumt en ik niet: koude weetjes

woensdag 16 december 2009, door Hartpatiënten Nederland


We nemen temperatuur waar met voelers in onze huid. We hebben vijf tot tien keer meer receptoren voor
koude dan voor warmte. Dat komt omdat onze soort, homo sapiens, uit het warme Afrika komt en we dus meer nood hadden aan waarschuwingen tegen koude.

We nemen temperatuur waar met voelers in onze huid. We hebben vijf tot tien keer meer receptoren voor koude dan voor warmte. Dat komt omdat onze soort, homo sapiens, uit het warme Afrika komt en we dus meer nood hadden aan waarschuwingen tegen koude.

Kouderillingen verbruiken veel energie en jagen onze lichaamstemperatuur snel omhoog. Het is een tijdelijke oplossing tegen onderkoeling. Maar onze temperatuurvoelers raken snel gewend aan te hoge of te lage temperaturen, en zenden dan geen waarschuwingssignalen meer uit. Vandaar dat onderkoeling snel onze natuurlijke afweermechanismen ondermijnt met de dood als gevolg.

Een overactieve schildklier maakt ons overgevoelig voor warmte. Een schildklier die te weinig hormonen aanmaakt, maakt ons kouwelijk. Een gelijkaardig effect heeft het ijzergehalte van ons bloed: een te laag hemoglobinegehalte maakt ons kouwelijk.

Lees verder op Standaard.be


Geef een reactie