default-header
HomeNieuwsWaar kan ik heen

Waar kan ik heen

Columns

dinsdag 13 april 2021, door Hartpatiënten Nederland

Terwijl ik mijn column voor dit magazine aan het schrijven ben, zie ik nieuwsberichten voorbijkomen. Gelijktijdig volg ik heftig nieuws in de latenightshow van Eva Jinek. Het gaat over corona. Waar zou het anders over gaan? Eigenlijk had ik mij voorgenomen om het niet over corona te hebben met u, maar er is helaas bijna niet aan te ontkomen.

Ook ik word in de wurggreep gehouden door corona, net zoals u. Niet alleen vanwege alle beperkende maatregelen, maar ook doordat ik het nieuws op de voet volg. Wij krijgen veel coronagerelateerde vragen. Dus ook vragen over het vaccin: “Is het veilig?”, “Kan ik zelf kiezen?” en “Ik ben bang voor onbekende bijwerkingen”. Maar ook of vaccineren noodzakelijk is als je corona hebt gehad. Al deze vragen legden wij voor aan twee onafhankelijke en objectieve deskundigen: Dick Bijl en Hans van der Linde.
Hun mening over de massale vaccinatie kunt u lezen op onze website www.hartpatienten.nl.

Met dit soort vragen in gedachten beluister ik de verontwaardigde reactie van Eva Jinek naar aanleiding van het zojuist bekend geworden nieuws. Het blijkt dat het vervoer van de vaccins enorm te wensen overlaat. Er zou sprake zijn van ondeskundig vervoer naar priklocaties en hierdoor zouden zelfs 200.000 vaccins mogelijk vernietigd moeten worden. Aan tafel vertelt een vaccindeskundige nog eens dat vaccins speciaal vervoerd moeten worden; en dat is in Nederland dus niet het geval!

Ik maak mij zorgen en bedenk dat, op het moment van schrijven, pas rond de 300.000 mensen gevaccineerd zijn. Ook twijfel ik of er voldoende testmogelijkheden zijn. En ik vraag mijzelf af hoe het inmiddels zit met de veiligheid van de persoonsgegevens vanuit de GGD? Vandaag werd ook bekend dat de veiligheid van coronatest.nl tekortschiet.

De hele wereld waarin wij terecht zijn gekomen baart mij zorgen. Ik noem een paar feiten: het blijkt dat de Duitse regering vorig jaar aan een strategie werkte om de angst voor corona te vergroten en wetenschappers vroeg om zogenaamde ‘worstcasescenario’s’ te geven. Er werd zelfs ‘onderhandeld’ over het mogelijke dodental dat genoemd zou kunnen worden.

Met ongeloof denk ik terug aan de vreselijke, bizarre rellen die onlangs in steden door heel Nederland plaatsvonden. Maar ook elders in Europa is het onrustig: talloze demonstraties in Frankrijk en in Duitsland. Zo gaan bijvoorbeeld Duitsers die weigeren om in quarantaine te gaan de gevangenis in. Ook in België rommelt het. Onlangs liep een vreedzame protestactie in Brussel compleet uit de hand toen een 23-jarige Belg, afkomstig uit Sierra Leone, gearresteerd werd. Hij filmde een corona-interventie van de politie. Op het politiebureau overleed de jongen. Volgens de politie aan een hartstilstand. Een reanimatie mocht niet baten, de ingezette defibrillator bleek niet te werken.

En laat mij maar zwijgen over de situatie in Amerika. Laat mij, rasoptimist die ik ben, maar uitkijken naar 20 maart. De verkiezingen zijn dan achter de rug en de lente begint. Ik zie mij lekker in het voorjaarszonnetje zitten op een heerlijk terrasje. Ondertussen hoop ik op vermindering van het aantal coronabesmettingen en dat de reguliere zorg op volle toeren kan gaan draaien. En ik hoop dat hartoperaties overal weer binnen acceptabele wachttijden uitgevoerd kunnen worden.

Ook ga ik ervan uit dat de grenzen langzaamaan geopend worden. Onze bewegingsvrijheid werd het afgelopen jaar behoorlijk ingedamd. Ik heb er vertrouwen in dat wij onze prachtige reizen weer kunnen oppakken. Dat deelnemers van een welverdiende, ontspannen vakantie kunnen genieten en dat onze ‘beschermengelen’ weer over onze reizigers kunnen waken. In gedachten zie ik onze mooie HartbrugReizen bus vertrekken naar prachtige bestemmingen. Terwijl ik zojuist een liedje opzette, droomde ik even weg: ‘Waar kan ik heen’ van de Nederlandse band Het Goede Doel. Dit nummer speelde afgelopen jaar regelmatig door mijn hoofd. Kent u het nog?

Samen met u kijk ik positief en vol vertrouwen uit naar de komende weken en maanden.

Hartelijke groet,

Jan van Overveld