default-header
HomeNieuwsVrouwen hebben minder hartmedicijnen nodig

Vrouwen hebben minder hartmedicijnen nodig

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 29 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vrouwen met hartfalen hebben niet zoveel medicijnen nodig als mannen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het resultaat van het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

De helft

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt volgens de onderzoekers veel lager dan bij mannen. En wel 50 procent van de dosering die nu wordt gebruikt. De helft, kortom.

In de hele wereld worden voor mannen en vrouwen dezelfde doseringen voorgeschreven bijvoorbeeld voor bètablokkers. Voor vrouwen volstaat de helft dus, aldus de onderzoekers.

7000 patiënten

Tussen 2010 en 2015 hebben de onderzoekers gegevens verzameld van 2500 mensen in Europa, en van 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Door al deze gegevens met elkaar te vergelijken kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat vrouwen met hartfalen aan een lagere dosering van de onderzochte medicijnen genoeg hebben. De helft dus.

Onderzoek blijft nodig

Het is niet de bedoeling dat vrouwen met hartfalen nu onderhandeld gaan worden, benadrukken de onderzoekers. Meer onderzoek blijft nodig naar de verschillen in de behandeling van mannen en vrouwen met hartfalen.

Advies

Twijfelt u aan de dosering van uw medicatie, praat er dan over met uw cardioloog en neem eventueel dit artikel mee. Ga hoe dan ook niet zelf de dosering halveren!

Voor meer artikelen klik hier