default-header
HomeNieuwsVrouw overleeft langste hartstilstand ooit

Vrouw overleeft langste hartstilstand ooit

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 13 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een Engelse vrouw heeft in de Catalaanse Pyreneeën een hartstilstand van maar liefst zes uur overleefd. Dat meldde althans de website Spanje Vandaag. Dat ze toch nog goed uit die hartstilstand ontwaakt is komt volgens deze site door de typische staat van onderkoeling waarin ze zich bevond.
De 34-jarige Audrey Mash werd tijdens een excursie in Spanje overvallen door een hevige sneeuwstorm. Dat gebeurde vorige week dinsdag toen ze samen met haar man Rohan Schoeman onderweg weg op 2.563 meter hoogte tussen een berghut Coma de Vaca en Núra, in de Spaanse provincie Gerona. Door de sneeuwstorm raakte de vrouw zwaar onderkoeld.
Haar man bleef bij haar tot de hulpdiensten arriveerden. Dat duurde nogal lang, maar uiteindelijk werd Audrey door een helikopter gered en naar het ziekenhuis in Barcelona gevlogen.
Met een temperatuur van slechts 20,2 graden werd ze in Hospital Vall d’Hebron in Barcelona naar binnen gebracht. Die onderkoeling zorgde er volgens de artsen voor dat de organen bewaard bleven. De artsen spraken van de langste hartstilstand ooit waarbij iemand desondanks overleefde. Een medisch wonder, aldus deze artsen.
Door de onderkoeling gingen organen en hersenen niet achteruit. Bij een normale lichaamstemperatuur had ze de hartstilstand volgens de doktoren niet overleefd.
Voor meer artikelen klik hier