default-header
HomeNieuwsVrijheid

Vrijheid

Columns

donderdag 12 december 2013, door Hartpatiënten Nederland

Regelmatig hoor je mensen zeggen dat ze meer vrijheid willen hebben. Vrijheid is voor veel mensen synoniem met geluk. Maar wat is eigenlijk vrijheid? Wanneer ben je echt vrij?

Als je naar de universele rechten van de mens kijkt, kom je verschillende rechten op vrijheid tegen. De vraag is echter of deze vrijheden daadwerkelijk bijdragen aan ons geluk.

Neem nou eens de vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk is het fijn dat we onze mening mogen uiten, maar kunnen we van vrijheid spreken, als wij zonder respect onze ongezouten kritiek spuien richting de ander? Wat betekent vrijheid van godsdienst, als we anderen uitsluiten of kleineren als zij een andere godsdienst of levensvisie aanhangen?

Of wat te denken van persvrijheid, het recht waarachter de boulevardpers zich verschuilt om vervolgens ernstig inbreuk te maken op het privéleven van bekende mensen.

Vrijheid is geen echte vrijheid als het ten koste gaat van anderen, want daarmee schend je de universele rechten van die ander. Menselijk gezien mag je je dus alleen beroepen op je universele rechten, als je tegelijkertijd rekening houdt met de universele rechten van de ander.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.