default-header
HomeNieuwsVoedselveiligheid in gevaar

Voedselveiligheid in gevaar

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 20 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Ons eten kan onze gezondheid serieus in gevaar brengen. Dat komt omdat er te weinig controle is op de voedselveiligheid. Risico’s worden niet voldoende onderkend en in beeld gebracht. Het gevolg daarvan is dat mensen onnodig ziek worden.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag verschenen rapport. De voedselsector richt zich teveel op de al bekende risico’s. ”Door veranderende omstandigheden kunnen voedselveiligheidsrisico’s zich echter in een andere hoedanigheid voordoen of in ernst toenemen”, aldus de raad.
Intussen slaagt men er niet in de bron te achterhalen van het overgrote deel van de voedselinfecties. ”Dat is een belangrijke tekortkoming in het systeem. Dit zorgt ervoor dat de besmetting niet bij de bron kan worden aangepakt.”
Nederland schat het risico van voedselbesmetting door groenten en fruit nog altijd laag in. In de USA is dat precies omgekeerd. De afgelopen jaren is ons land herhaaldelijk geconfronteerd met schandalen, bijvoorbeeld vergiftigingen door salmonella in gerookte zalm, Q-koorts, geknoei met paardenvlees en in 2017 nog gif in eieren.
Aan de veiligheid van voedsel moet veel meer worden gedaan, aldus de Onderzoeksraad. Temeer omdat productie en handel van voedsel steeds complexer worden. ”Voedsel en grondstoffen komen van over de hele wereld en de handelsstromen zijn te complex om de risico’s ervan te overzien.”
Ook het feit dat mensen steeds meer rauwe groenten eten kan een risico vormen. Daar wordt onvoldoende naar gekeken. Weet jij veel wat boeren in het buitenland allemaal voor gif op de sappige bladeren of op hun land spuiten? Of boeren in eigen land? Wie controleert dat? Als het er maar mooi en ongeschonden uitziet, er geen beestjes op of in zitten, dan wil de consument het graag op zijn bordje hebben. Maar is dat wel zo fris en gezond?
De raad adviseert minister Bruno Bruins (Medische Zorg) om een ”gezaghebbende eenheid” te creëren. Een soort voedselwaakhond dus die voedselstromen en risico’s continue in kaart brengt en waar nodig aan de bel trekt. Een goed idee, vindt ook Hartpatiënten Nederland!
Kijk hier voor meer informatie.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie