default-header
HomeNieuwsVitale functies van patiënte draadloos bewaken

Vitale functies van patiënte draadloos bewaken

dinsdag 31 januari 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het UMC Utrecht start samen met vier Europese ziekenhuizen de samenwerking ‘Nightingale’,

Het UMC Utrecht start samen met vier Europese ziekenhuizen de samenwerking ‘Nightingale’, waarbij bedrijven worden uitgedaagd een techniek te ontwikkelen voor het continu en op afstand monitoren van de vitale functies van patiënten die van de intensive care af komen. Monitoring van deze patiënten kan ernstige complicaties voorkomen en levensreddend zijn. De Europese Unie subsidieert dit project met 5,3 miljoen euro. 
 
Na een ingrijpende operatie waarbij patiënten op de intensive care hebben gelegen, bestaat er een verhoogd risico dat zij op de verpleegafdeling of thuis na ontslag complicaties ontwikkelen. Als een patiënt snel achteruit gaat en bijvoorbeeld een longontsteking of bloeding krijgt, dan is vroege herkenning van levensbelang. Met de beoogde draadloze bewaking wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling. 
 
Op afstand, slim monitoren
  
De vijf ziekenhuizen zoeken bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse die een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het moet een monitoring- en communicatiesysteem zijn dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. Nightingale betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt. 
 
Bron: UMCU

Geef een reactie