default-header
HomeNieuwsVis met diabetes-achtig bloedsuiker ontdekt

Vis met diabetes-achtig bloedsuiker ontdekt

zaterdag 24 november 2018, door Hartpatiënten Nederland

En toch leeft hij een lang en gezond leven.
Met die opzienbarende ontdekking komen onderzoekers in het blad Nature op de proppen. Hun studie draait om een blind visje dat in Mexicaanse grotten woont en dezelfde genetische mutatie heeft als mensen met een erfelijke vorm van diabetes.

En toch leeft hij een lang en gezond leven

Met die opzienbarende ontdekking komen onderzoekers in het blad Nature op de proppen. Hun studie draait om een blind visje dat in Mexicaanse grotten woont en dezelfde genetische mutatie heeft als mensen met een erfelijke vorm van diabetes. Nadat het visje wat gegeten heeft, ervaart het – net als diabetici – een rappe stijging en daling van het bloedsuiker. Maar in tegenstelling tot diabetici lijkt het visje daar geen enkele hinder van te ondervinden. “Over het algemeen veroorzaakt een ontregeling van de glucose een breed scala aan problemen, maar niet bij deze vis. Hij lijkt er zelfs voordeel bij te hebben,” aldus onderzoeker Ariel Aspiras.
 

Wij kunnen erbij gebaat zijn

De onderzoekers hopen dat het visje nog meer opvallende mutaties heeft die hem beschermen tegen de effecten van zo’n compleet ontregelde bloedsuikerhuishouding. De ontdekking van zulke mutaties kunnen mogelijk handvaten bieden voor het behandelen van mensen met diabetes. “We weten niet of het bestuderen van deze vis ons direct zal helpen,” erkent onderzoeker Nicolas Rohner. “Maar evolutie heeft over een periode van miljoenen jaren talloze genvarianten geprobeerd en ik denk dat dat slimmer is dan alles wat wij geprobeerd hebben, tot aan machine learning aan toe. Ik denk dat het stom zou zijn als we niet verder zouden kijken.”