default-header
HomeNieuwsVier ziekenhuizen zetten slimme pleister in voor monitoring op afstand van hartslag

Vier ziekenhuizen zetten slimme pleister in voor monitoring op afstand van hartslag

Geen onderdeel van een categorie

zondag 22 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vier ziekenhuizen zijn begonnen met het project ‘slimme pleister’. Het gaat om de ziekenhuizen VieCuri, Ikazia Ziekenhuis, Isala en Amsterdam UMC.

De slimme pleister kan de hartslag, ademhalingsfrequentie en okseltemperatuur van een patiënt op afstand meten. Doel is om via deze pleister de gezondheidstoestand van de patiënt beter te monitoren waardoor sneller ingrijpen mogelijk is, maakte het Venlose ziekenhuis VieCuri bekend.

Zodra patiënten van de IC naar de Acute Opname Afdeling gaan, wordt de pleister bij de patiënt op de borst geplakt. Deze kan vijf dagen blijven zitten. De patiënt ondervindt hier geen hinder van, is mobiel en kan hier zelfs mee douchen. Ondertussen meet de pleister elke twee minuten de hartslag, ademhalingsfrequentie en okseltemperatuur; belangrijke indicatoren voor de gezondheidstoestand van de patiënt. Zodra er afwijkende metingen worden waargenomen, krijgt de zorgverlener een alarmmelding op een smartphone.

Win-win situatie

De slimme pleister biedt veel voordelen. Doordat een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een patiënt snel wordt gedetecteerd, is sneller handelen mogelijk. Hierdoor ontstaat een grotere kans op betere gezondheidsuitkomsten. Denk hierbij aan het voorkomen van mogelijke negatieve effecten van bijvoorbeeld reanimeren of de gevolgen van te laat ingrijpen.

Wetenschappelijk onderzoek

Vanwege de positieve resultaten gaat in Venlo op korte termijn een proefperiode van zes maanden van start op de Acute Opname Afdeling (AOA). Naar alle waarschijnlijkheid wordt de pleister hierna op reguliere verpleegafdelingen ingezet als onderdeel van het Spoed Interventie Team (SIT). Gezien het innovatieve karakter van het project wordt er wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan dit project.

Primeur

De implementatie op de Acute Opname Afdeling (de zogenaamde ‘acute as’) in VieCuri is uniek in Nederland. Hiermee is het ziekenhuis in staat de patiënt extra monitoring te bieden vanuit de IC terwijl de patiënt op een andere afdeling verblijft.

Voor meer artikelen klik hier