default-header
HomeNieuwsVieCuri in Venlo gaat ook dotteren.

VieCuri in Venlo gaat ook dotteren.

woensdag 6 april 2011, door Hartpatiënten Nederland

Dit, in Venlo gelegen ziekenhuis, heeft vandaag toestemming gekregen van de minister van Volksgezondheid en wordt hiermee het eerste dottercentrum in Noord- en Midden-Limburg.
Volgens Max Visser, voorzitter van de Raad van Bestuur, vormt de regio Noord- en Midden Limburg nog een witte vlek op de kaart als het gaat om dotterbehandelingen. "Wij vinden het daarom belangrijk dat wij deze behandeling kunnen aanbieden, zodat cardiologische patiënten hiervoor niet ver meer hoeven te reizen. In 2007 hebben we hiervoor al een vergunningaanvraag ingediend. Door een besluit in de Tweede Kamer vorig jaar behoren we tot de laatste ziekenhuizen waarvoor deze aanvraag nu wordt ingewilligd. De eerste dotterbehandelingen zullen geen half jaar meer op zich laten wachten"

Laurentius Ziekenhuis Roermond
Strategisch samenwerkingspartner van VieCuri, het Laurentius Ziekenhuis Roermond, sluit ook aan bij het nieuwe dottercentrum. De cardiologen van het Laurentius zullen samen met de cardiologen van VieCuri, de dotterbehandelingen in Venlo voor hun rekening nemen.

Academisch ziekenhuis Maastricht
Ook het Hart en Vaatcentrum van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) vormt een belangrijke partner in de samenwerking. Zij hebben al jarenlang aanzienlijke expertise op dit gebied. VieCuri is zeer erkentelijk om ook op dit gebied met het aZM  te kunnen samenwerken. Alle behandelingen van patiënten in VieCuri worden overlegd en afgestemd met het Maastrichtse Hart en Vaatcentrum. Ook de opleiding van de cardiologen van VieCuri en het Laurentius Ziekenhuis wordt door het azM begeleid.

Dotterbehandeling
Tijdens een dotterbehandeling wordt geprobeerd de vernauwing van een bloedvat op te heffen. Dit gebeurt door de ader met een ballon onder hoge druk op te rekken en deze eventueel met een buisje (een stent) open te houden. De benadering is vergelijkbaar met een gewone hartcatheterisatie en kan vanuit de lies of de pols gebeuren.

In eerste instantie zal in Venlo begonnen worden met stabiele patiënten die vernauwingen hebben van de kransvaten. Vorige week werd bekend dat ook het Atrium in Heerlen toestemming heeft gekregen voor dotterbehandelingen.


Geef een reactie