default-header
HomeNieuwsVerzekeraars en ziekenhuizen zijn er nog niet allemaal uit

Verzekeraars en ziekenhuizen zijn er nog niet allemaal uit

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 7 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

De vier grootste verzekeraars hebben bij het begin van 2020 nog steeds geen akkoord bereikt met alle ziekenhuizen. NRC wijdt er aandacht aan naar aanleiding van een onderzoek door zorgkiezer.nl. De onderhandelingen verlopen volgens de krant moeizaam. Met name CZ was nog met zo’n twintig ziekenhuizen aan het onderhandelen. VGZ met zes, Menzis met vijf en Zilveren Kruis met vier, was de stand van zaken op 2 januari.

Buikriem

Nooit eerder verliepen de onderhandelingen zo stroef, zegt Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer. Oorzaak is volgens hem het hoofdlijnenakkoord van 2018. Daarin is afgesproken dat ziekenhuizen de buikriem moeten aantrekken. De zorgkosten mogen dit jaar nog maar met een half procent stijgen. En dat terwijl er door de vergrijzing steeds meer zieken zijn. „Deze afspraken zijn vaak een reden dat de onderhandelingen lastig zijn”, zegt een woordvoerder van CZ in het NRC.

Touwtrekken

Een extra reden tot vertraging in de onderhandelingen was de nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel. Die cao werd na een jaar en na talloze prikacties en een staking pas in december afgesloten. De nieuwe cao kost extra geld, en dus ook daarover moet touwgetrokken worden.

Zorgplicht

Voor patiënten hoeven de langdurige onderhandelingen vooralsnog geen consequenties te hebben. Verzekeraars hebben een zorgplicht. Ze moeten zorgen dat de verzekerde altijd zorg krijgt. Ook zorg voor ziekenhuizen waarmee nog geen akkoord is afgesloten, is gegarandeerd, aldus de krant. Wel kan er later dit jaar opnieuw een risico ontstaan voor patiëntenstops, als het overeengekomen geldbedrag op is. Dat gebeurde bijvoorbeeld al eens bij de Zuyderlandziekenhuizen in Sittard en Heerlen.
In veel met de ziekenhuizen afgesloten contracten is ook een ‘doorleverplicht’ geregeld. Dat houdt in dat een ziekenhuis desnoods voor geen geld toch nieuwe patiënten behandelt. Een omzetplafond is er dus wel, maar veel ziekenhuizen zijn desondanks verplicht tot behandeling.

Voor meer artikelen klik hier