vertrouwen in arts

Verwachtingen spelen grote rol in genezing

Een positieve verwachting heeft een positief effect op genezing. Mensen die daarentegen negatieve verwachtingen koesteren, maken hun verwachting ook waar. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, spreekt in een interview op nu.nl over het “placebo-effect”. 
 
Gedachten
 
Gedachten hebben een grote invloed op ons lichaam. Evers noemt als voorbeeld een dropje tegen de pijn: als je verwacht dat het dropje helpt, dan helpt dat ook. 
 
Een ander voorbeeld zijn knie-operaties. Bij de ene helft van de mensen werd de knie geopereerd, bij de andere helft niet. Maar alle patiënten dachten dat ze aan de knie geopereerd waren – en allemaal herstelden ze even goed, aldus Evers.
 

Denken

 
Het gaat overigens niet om positief denken – het gaat om de verwachting die je hebt, en dat is iets anders, zegt Evers. Het is een soort Pavlov-effect. Als je hoofdpijn hebt hoef je vaak alleen maar aan een middel te denken dat tegen hoofdpijn helpt, en de hoofdpijn wordt minder. Dat blijkt uit onderzoek, aldus Evers. 
 

Vertrouwen

 
Als je veel vertrouwen hebt in je dokter, is dat gunstig voor je genezingsproces. “Het placebo-effect speelt een rol bij alle medische behandelingen en medicijnen waarvan de patiënt weet dat ze worden voorgeschreven”, aldus Evers op nu.nl. “Toch wordt het succes van een behandeling binnen de geneeskunde vaak volledig toegeschreven aan het medicijn."
 

Hoop

 
Het werkt ook andersom. Hoe meer informatie mensen krijgen over bijwerkingen van medicijnen, hoe slechter ze zich kunnen gaan voelen. Ook hier draait het om verwachtingen. 
 
 Evers vindt dat artsen positieve verwachtingen moeten bevorderen, en negatieve verwachtingen moeten bestrijden. De arts hoeft niet alle bijwerkingen op te sommen, bijvoorbeeld. Een arts zou de patiënt ook goede hoop kunnen geven op een te volgen behandeling. 
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.