default-header
HomeNieuwsVervuilde diabetesmedicijnen

Vervuilde diabetesmedicijnen

BehandelingBijwerkingen

vrijdag 30 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Nederlandse toezichthouders onderzoeken de vervuiling van het diabetesmedicijn metformine van het merk Mylan. Het onderzoek moet uitwijzen of er een terugroepactie nodig is, aldus de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een gezamenlijke verklaring. Aanleiding is het resultaat van Amerikaans laboratoriumonderzoek in opdracht van Zembla en NRC. Daaruit blijkt dat pillen van Mylan een kankerverwekkende stof bevatten, waarvan de concentraties boven de veilige limiet liggen. Het gaat om tabletten van vier verschillende partijen (batches).

 

Beide media lieten vijftig tabletten van 500, 850 en 1000 milligram metformine van vijf merken analyseren op de aanwezigheid van NDMA. Uit dierproeven blijkt deze stof kankerverwekkend, reden waarom er een strenge internationale limiet is voor NDMA

De helft van de onderzochte tabletten bevat geen traceerbare NDMA. In de andere helft verschilt de hoeveelheid, maar blijven de concentraties in de meeste gevallen onder de veiligheidslimiet. Alleen de pillen van Mylan springen er negatief uit.

 

Voor meer informatie en om de uitzending terug te kijken: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/vervuilde-diabetes-medicijnen-in-omloop

Voor meer artikelen klik hier

 


Geef een reactie


Reacties (3)

  • Frans Buschman 30 oktober 2020

    Mijn echtgenote gebruikt losse pillen van de Apotheek ,maar daar staat geen fadrikant op alleen de naam metformine 500 mg.

  • Sanny Groenewold 31 oktober 2020

    Dat vind ik een kwaleke zaak mijn man slikt al jaren metformine , en dan hoor je dit nu. er is een tumor gevonden bij zijn alvleesklier al die medicijnen maken je alleen maar zieker.