medicatie man, vrouw,

Verschillen in bijwerkingen hartmedicijnen man en vrouw vaak genegeerd

We hebben er al vaker over geschreven: vrouwen reageren anders op hartmedicijnen dan mannen. Het verbazingwekkende is echter dat daar weinig onderzoek naar is gedaan. Veel artsen schrijven dezelfde medicatie voor aan mannen en vrouwen met hartproblemen, zonder te weten dat de bijwerkingen anders (kunnen) zijn. 
 
Onderzoekers Hester den Ruijter en Sophie Bots van het UMC Utrecht schreven hierover twee artikelen in de toonaangevende tijdschriften Circulation en JACC Heart failure. 
 

Op één hoop gegooid

 
Klinische studies naar voorgeschreven medicijnen voor hartfalen rapporteren de bijwerkingen van deze medicijnen vaak niet apart voor mannen en vrouwen, schrijven Hester den Ruijter en  Sophie Bots in het tijdschrift Circulation. Een uitgebreidere analyse van alle beschikbare literatuur op het gebied van medicatie voor hartfalen in JACC Heart failure, laat eenzelfde patroon zien: de data worden voor mannen en vrouwen samen gepresenteerd terwijl mannen en vrouwen met hartfalen toch echt anders zijn. Den Ruijter en Bots adviseren om in iedere nieuwe studie de resultaten voor mannen en vrouwen apart te rapporteren.  
 

Bijwerkingen mannen en vrouwen

 
Voor dit onderzoek bekeken de vrouwen 23 klinische studies en 155 observatieonderzoeken. Van de 23 klinische studies rapporteerden er maar twee (9%) de bijwerkingen voor mannen en vrouwen apart. Bij het observationeel onderzoek waren dit er 11 van de 155 (7%). 
 

Vrouwen hoger risico

 
In Nederland leven ongeveer 230 duizend mensen met hartfalen, van wie iets meer dan de helft vrouwen (125 duizend). Het is bekend dat vrouwen over het algemeen een anderhalf keer zo hoog risico hebben op bijwerkingen dan mannen wanneer zij dezelfde cardiovasculaire medicatie gebruiken. Deze bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn, zoals bijvoorbeeld het optreden van een ritmestoornis. Maar ook bijwerkingen die op het eerste gezicht niet bedreigend lijken, zoals aanhoudende droge hoest, kunnen ervoor zorgen dat iemand stopt met het innemen van de medicatie. Hierdoor kan iemand de positieve effecten van het medicijn mislopen en dit kan op lange termijn leiden tot verslechtering van de gezondheid. Dit is echter nooit voor hartfalen specifiek uitgezocht, wat wel belangrijk is. Want hartfalen uit zich verschillend in mannen en vrouwen. Ook heeft dit gevolgen voor de behandelkeuze en het risico op bijwerkingen.
 

Reacties (11)

 • afbeelding van Claudia ls
  Claudia ls ( )

  Na mijn hartinfarct kreeg ik heel veel medicatie zo ook bloeddrukverlagers bètablokkers noem het allemaal maar op. Ondanks dat ik al een mooie bloeddruk had. Ik werd zieker en zieker en door statines overal vreselijk pijn in spieren en gewrichten. Mijn infarct kwam door de mega hoog cholesterol niet door hoge bloeddruk en snelle hartslag .
  Uiteindelijk heb ik nu injecties voor cholesterol en heb geen spierpijn meer en mijn metingen zoals bloeddruk hartslag zijn altijd zeer goed. Terwijl de artsen een jaar lang niet wisten dat ik niks meer innam voor bloeddruk etc dus vertel mij maar eens waarom we dood gegooid worden met medicatie. Ze maken je alleen maar zieker. Kijk eens WAARDOOR iemand een infarct heeft gehad ipv standaard alles maar voorschrijven.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van gast
  gast ( )

  Je kan alleen maar een hartaanval door hoog cholesterol krijgen als je aderen zijn dicht geslibt, dat is wat volgens de onderzoekers hoog cholesterol doet, als je te hoog wat tegenwoordig eigenlijk ineens iedereen heeft door de nieuwste richtlijnen, en je aderen zijn mooi open dan is dat Niet de oorzaak. Vervolgens als je echt gaat onderzoeken of het wel de cholesterol is die je aderen dicht laat slibben en je gaat doorvragen dan weten ze het ineens niet meer. Veel vrouwen hebben niet eens de problemen in de grote vaten maar in de kleine ook daar kijken ze nog steeds te weinig naar.

  okt 10, 2019
 • afbeelding van Claudia
  Claudia ( )

  Ik heb een cholesterol van 9,5 en extreme aderverkalking dus bij mij was het overduidelijk wat de oorzaak is. Ik was nog maar 48 jaar

  okt 11, 2019
 • afbeelding van jo bindels
  jo bindels ( )

  het is een standaard recept als je ben geholpen aan je hart krijg je pillen en dan slik je maar als je niet mondig bent en zelf een beetje doktert dan blijft de hoeveelheid standaard. ik heb mijn pillen gehalveerd na 3 jaar en alles gaar goed alleen bij de apotheek niet die vragen altijd zijn die nog niet op. maar u spreekt over een spuit nooit van gehoord . en een feit is van die pillen krijg je last van spieren en ook de erectie neemt af .

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Claudia ls
  Claudia ls ( )

  Repatha of Praluent zijn injecties die je alleen krijgt via internist of evt cardioloog als je familiere belast bent of alle soorten statines hebt geprobeerd en erge bijwerkingen daarvan hebt.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Jan veenhuizen
  Jan veenhuizen ( )

  Ik zou graag willen weten welke injecties voor cholesterol

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Praluent of Repatha moet je om de week inspuiten met een pen. Die krijg je alleen als je familiere belast bent of alle statines hebt geprobeerd en erge bijwerkingen er van krijgt. Bij injecties absoluut geen bijwerkingen en verlaging cholesterol gaat beter dan met statines. Het is nog vrij nieuw in Nederland in Amerika wordt dit al lang voorgeschreven.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Els S
  Els S ( )

  Het klopt dat je volgegooid wordt met medicijnen. Na mijn hartinfarct in december 2018 en het plaatsen van 2 stents kreeg ik veel medicijnen, ik kreeg geen uitleg daarover heb het zelf allemaal opgezocht waar ze voor waren . In januari weer opgenomen geweest stent erbij geplaatst , ben er toen naar aan toegeweest. Ook volgestopt met weer wat nieuwe medicijnen erbij. Ik neem de medicijnen trouw in , maar ze zijn inmiddels al 3 keer omgegooid. Na een hartritmesoornis in juli weer medicijnen verander en ook erbij gekregen. Ben er 3 maanden erg misselijk van geweest. Het gaat nu gelukkgi weer wat beter. En toch hebben de medicijnen nut, want doordat ik ze trouw heb ingenomen , is mijn ernstige hartschade genezen, ook doordat ik mij zeer rustig moest houden na dit alles. Ik wil maar zeggen dat je je medicijnen toch maar moet innemen ondanks de veelal nare bijwerkingen.

  okt 10, 2019
 • afbeelding van Claudials
  Claudials ( )

  Die bijwerkingen vN u kunnen juist door medicatie komen. Het is belangrijk om te weten hoe het komt dat je een infarct hebt gehad. Bij mij door extreem hoog cholesterol en aderverkalking en niet door hoge bloeddruk of snelle hartslag . Ben gestopt met roken en mijn bloeddruk is perfect zonder medicatie dus neem ik ze ook niet. Ik mocht er nooit mee stoppen en nu zegt cardioloog steeds dat ik een prachtige bloeddruk heb. Toen ik hem vertelde dat ik al een jaar gestopt was met die bètablokkers zei hij; Wij moeten ons aan protocol houden! En hij gaf toe dat ik medicatie niet nodig heb. Als ik dit niet zelf allemaal had geprobeerd zat ik nu nog aan die troep.

  okt 11, 2019
 • afbeelding van Claudials
  Claudials ( )

  Ik heb ook 4 stents in 2 kransslagaders

  okt 11, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.