default-header
HomeNieuwsVerhoogt slechte relatie met baas risico hartaanval?

Verhoogt slechte relatie met baas risico hartaanval?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 17 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Als je niet goed met je baas kunt opschieten en het vertrouwen weg is, loop je meer kans op hart- en vaatziekten. Dat concluderen althans medewerkers van het Center for Disease Control en de Universiteit van Iowa, USA na onderzoek naar 400.000 Amerikanen. Die werden opgebeld – begin er maar eens aan! – en hen werd gevraagd hoe de werksituatie was. En hoe ze zich daarbij voelden, schrijft het Algemeen Dagblad.
Wat opviel was dat mensen die minder of geen vertrouwen in hun baas hebben, eerder naar alcohol en sigaret grijpen. Wat op zich al slecht is voor je gezondheid. Deze mensen hebben gemiddeld een hogere bloeddruk, hoog cholesterol en zijn te dik. Ook hebben ze vaker diabetes.
Hoe definieer je in zo’n onderzoek vertrouwen? De onderzoekers omschreven dat als ‘begrip, eerlijkheid en wederzijds respect tussen leidinggevende en ondergeschikte.’ Ruim een op vijf mensen die gebeld werden zei op hun werkplek geen vertrouwen te voelen.
De onderzoekers concluderen dat er beter moet worden gelet op ‘managementstijl’. De krant zet wel een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek: mensen werden gebeld. Dat wil zeggen dat niet vastgesteld kan worden hoe groot de risicofactoren daadwerkelijk zijn. Alle antwoorden werden telefonisch verkregen. Er werden bijvoorbeeld geen bloedtesten afgenomen, en niet duidelijk is hoe het zit met oorzaak en gevolg. Toch kan wel geconcludeerd worden: wantrouwen doet het hart geen goed.

 

Voor meer artikelen klik hier