default-header
HomeNieuwsVerhoging glucosegehalte na operatie zeer nadelig

Verhoging glucosegehalte na operatie zeer nadelig

zondag 23 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

De meest voorkomende oorzaak van hyperglykemie (een te hoog glucosegehalte in het bloed) is diabetes mellitus (suikerziekte). Een minder bekende oorzaak is fysieke stress.

De meest voorkomende oorzaak van hyperglykemie (een te hoog glucosegehalte in het bloed) is diabetes mellitus (suikerziekte). Een minder bekende oorzaak is fysieke stress.

Door een operatie of een hartinfarct kan een dusdanige acute metabole ontregeling ontstaan dat het glucosegehalte stijgt. Vroeger leefde het idee dat deze tijdelijke hyperglykemie gunstig was voor het herstel, maar het wordt steeds duidelijker dat de verhoging zeer nadelig is. Jeroen Hermanides beschrijft de gevolgen van hyperglykemie voor het stollingssysteem en het optreden van trombose, in het bijzonder bij acute hyperglykemie uitgelokt door een operatie. Ook keek hij naar het detecteren en behandelen van hyperglykemie. Tot nu toe moet de diabetespatiënt een aantal maal per dag glucose meten en insuline spuiten. Inmiddels is het mogelijk om met sensoren in de buikhuid continu het suikergehalte te monitoren en continu kleine hoeveelheden insuline via een pomp af te geven.

Promotie
Dhr. J. Hermanides/ Geneeskunde
Measure for Measure. Consequences, Detection and Treatment of Hyperglycaemia

Promotor
dhr. prof. dr. J.B.L. Hoekstra

Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ  Amsterdam

Deelname
Toegang vrij


Geef een reactie


Reacties (2)

 • Trees 24 september 2022

  Mijn suiker is nu al drie week te hoog na operatie met narcose, hoelang kan het duren dat het weer op regel is. Er wordt niks mee gedaan.

  • Alfred 7 maart 2023

   Bij constatering van hoge waarde(+/- 18) kreeg ik pilletje mee voor suiker en verder niets.
   Na een jaar dubbele longembolie gekregen.. veel pijn en na wat injecties ging het weer.. en weer bloedsuiker te hoog.. week in zh en plots insuline hele week en kreeg gelijk de hele mik mee..
   5x spuiten per dag(ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan met langwerkende insuline er bij)..
   Nu 3 maanden verder en ga van 12 tot 25.mmol.. gestoord wordt je ervan.
   Overal lees je gevaarlijk boven 20mmol… nou, ik krijg te horen.. kan even duren voor je ingeregeld ben en kan geen kwaad.. mag bij spuiten..
   Geen idee hoe dat allemaal kan dat je opeens van slag ben met suikers..