default-header
HomeNieuwsVerband gevonden tussen hoge waarde schildklierhormoon en aderverkalking

Verband gevonden tussen hoge waarde schildklierhormoon en aderverkalking

donderdag 2 november 2017, door Hartpatiënten Nederland

Wetenschappers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam hebben ontdekt dat het schildklierhormoon FT4 verband houdt met

Wetenschappers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam hebben ontdekt dat het schildklierhormoon FT4 verband houdt met een vaatziekte zoals aderverkalking en vroegtijdig overlijden bij ouderen en mensen van middelbare leeftijd. 

"Uit ons onderzoek blijkt dat het meten van het FT4 hormoon mogelijk kan helpen om een verhoogd risico op aderverkalking te identificieren", aldus de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Circulation Research. "Dit onderzoek toont aan dat andere mechanismen dan de traditionele risicofactoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten." 

De wetenschappers analyseerden gegevens van 9.420 deelnemers uit de Rotterdam Study met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. 57 procent van de deelnemers aan het onderzoek was vrouw. De Rotterdam Study is een grootschalige cohortstudie naar de gezondheid van ouderen. Sinds 1990 hebben al bijna 15.000 mensen aan het onderzoek meegedaan. De deelnemers worden iedere drie tot vijf jaar medisch onderzocht door de wetenschappers. 

Lees verder op: NU.nl


Geef een reactie