vegan,

Is vegan gezond?

Je leest steeds vaker dat mensen “vegan” gaan eten, vanwege het milieu of omdat ze dieren niet willen laten lijden. Vegan of plantaardig eten betekent dan dat je alle dierlijke producten uit je voeding weglaat. Net een stap verder dan vegetarisch eten. Geen vlees en vis dus, maar ook geen eieren, zuivel en honing. Voor het milieu en de dieren is vegan eten prachtig, maar is het ook voor je eigen gezondheid een goede keuze?
 
Aan de ene kant wel, want in een plantaardig dieet eet je veel groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Dat zijn allemaal gezonde, vezelrijke producten. Maar het is aan de andere kant best moeilijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen als je plantaardig eet. Denk aan eiwitten, omega 3 vetzuren, ijzer, calcium, vitamine B12 en vitamine D. 
 
De Gezondheidsraad adviseert om in elk geval een vitamine B12 supplement te nemen, en vaak is ook het slikken van vitamine D en omega 3 vetzuren verstandig. Daarnaast is het verstandig om advies te vragen aan een diëtist, om je voeding goed te bespreken. 
 
Nog een waarschuwing: vegan eten wordt omarmd door de voedingsmiddelenindustrie, die deze trend aangrijpen om nieuwe producten te ontwikkelen. Vaak zijn dat koekjes, snacks, maaltijdvervangers en andere bewerkte producten die veel suiker en palmolie bevatten en helemaal niet zo goed zijn voor je gezondheid. Blijven opletten dus!

Reacties (3)

 • afbeelding van Carel Janssen
  Carel Janssen ( )

  Ik zou , na jaren van stilzwijgen, wel eens willen weten wat nou het verschil is tussen koren en graan. Als ik dat dan weet, dan weet ik meteen wat volkoren granen zijn. Ik zit namelijk met het donkerbruine vermoeden, dat koren en graan van 't zelfde laken een pak zijn!! En dan vooral wat het verschil is tussen koren en volkoren. Of is dat eigenlijk gewoon slap geouwehoer?

  mei 01, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  ging niet goed, zoek maar eens op koren en graan dan zie je al bij wikipedia koren verzamel naam voor graan is want graan heb je in diverse soorten

  mei 11, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.