default-header
HomeNieuwsVeel zitten verandert de vorm van je hart

Veel zitten verandert de vorm van je hart

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 2 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen die veel zitten een rondere hartvorm hebben dan mensen die juist heel veel bewegen. De rondere hartvorm kan volgens de onderzoekers wijzen. Op een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
De onderzoekers publiceerden hun studieresultaten in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Met een echografie keken de onderzoekers naar het hart van meet dan 160 volwassen mannen, schrijft de website Welingelichte Kringen. Het ging daarbij om de harte van vier groepen mannen: langeafstandslopers, amateurs American Football-spelers, mensen, die veel hardlopen en mensen die de hele dag zitten.

Rust roest

De renners bleken langere hartkamers en dunnere wanden te hebben: daardoor konden ze langer rennen. De footballer-amateurs en zeker de zitters hadden dikkere hartkamerwanden en de hartkamers waren korter en breder. Dat maakte hun hart ronder van vorm.
Gebrek aan beweging veroorzaakt dus een rondere hartvorm, was de conclusie van de onderzoekers. Die rondheid wijst mogelijk op verhoogde risico’s, anders gezegd.

Voor meer artikelen klik hier