default-header
HomeNieuwsVeel dikke Nederlandse paarden hebben hartziekte

Veel dikke Nederlandse paarden hebben hartziekte

woensdag 23 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

LELYSTAD – Ook paarden en pony’s hebben last van de welvaart. Meer dan de helft van de Nederland paarden en pony’s kampt met een – soms fors – overgewicht. En dat leidt weer tot ziekten waar ook de mens onder gebukt gaat: hartproblemen en obesitas met een verhoogde

kans op insulineresistentie, maar ook problemen met spieren en gewrichten.

Dat blijkt uit opvallende cijfers van het Paarden Kennis Centrum in Lelystad. Het centrum analyseerde de gezondheidstoestand van 670 dieren.

Paarden in het noorden van het land hebben het vaakst overgewicht. Wat zeer opvalt in het onderzoek is dat veel paardenhouders gewoonweg niet weten hoe zwaar een paard behoort te zijn.

,,De gevolgen van overgewicht bij paarden en pony’s zijn net als bij mensen zorgwekkend”, zeggen twee medewerkers van het kenniscentrum die dit voorjaar een maand lang door heel Nederland zijn getrokken om in maneges, pensionstallen en particulieren paarden en

pony’s te wegen en te meten. ,,De gewrichten en spieren komen onder een grotere druk te staan, wat klachten kan veroorzaken. Ook zullen paarden en pony’s met overgewicht vaker last hebben van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten.”

Uit alle gegevens – inclusief het vaststellen van een conditiescore voor paarden – komt naar voren dat maar liefst 57 procent van de recreatiepaarden en -pony’s in ons land overgewicht heeft.


Geef een reactie