stakingen in ziekenhuizen

Vandaag stakingen in ziekenhuizen: werken moet wel lonen

Zorgpersoneel in ziekenhuizen werkt keihard, maar verdient slechts een habbekrats. En dat in een land als Nederland waar het geld tegen de plinten op klotst. Vandaag staken talloze medewerkers van 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra voor een loonsverhoging van 5 procent over 2019 en een extra toeslag voor wanneer ze lastminute worden opgeroepen - wat vaak voorkomt. De staking houdt in dat alles wat niet spoedeisend is, vandaag niet wordt opgepakt.

De staking heeft betrekking op tussen de 150.000 en 200.000 mensen die onder de cao ziekenhuizen vallen. Personeel van universitaire klinieken doen niet mee aan de staking omdat die onder een andere cao vallen.

Salarissen

De salarissen zijn niet erg florisant. Verpleegkundigen verdienen tussen de 2144 en 3072 euro, en gespecialiseerde verpleegkundigen tussen de 2336 en 3490 euro, aldus de bonden. Volgens de FNV bedraagt de toeslag voor onregelmatige werktijden maximaal 200 euro per maand. Verder hebben ziekenhuismedewerkers minder mogelijkheden om verlof te nemen en hun eigen werktijden te bepalen, en moeten ze relatief vaak ’s avonds en ’s nachts opdraven, in weekenden en op feestdagen. 

Verloop

Naast betere lonen eisen de vakbonden dat ziekenhuizen meer in het werk stellen om personeel aan te trekken en te behouden. Het verloop is namelijk groot: In 2014 was dat verloop 10 procent, maar vorig jaar was dat al gestegen naar 13 procent. Ook is het ziekteverzuim er veel groter dan elders. 

Reacties (1)

  • afbeelding van Pieter Lussenburg
    Pieter Lussenburg ( )

    Groot gelijk dat ze staken. Werken voor een minimaal loon en slechte arbeidsomstandigheden is terecht.

    nov 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.