default-header
HomeNieuwsVan teveel gezond eten wordt je (ook) dik

Van teveel gezond eten wordt je (ook) dik

dinsdag 8 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

Voedingshoogleraar Martijn Katan met emeritaat.
Ter gelegenheid van zijn afscheid hield Martijn Katan op 28 januari een afscheidsrede getiteld “In praise of nutrients”. Hij pleitte daarin voor een terugkeer

naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek.
Wie het Mediterrane dieet de hemel in prijst omdat het zo gezond zou zijn, ziet iets belangrijks over het hoofd. Of een voeding gezond is, hangt af van welke stoffen erin zitten. ‘Mediterraan’ is veel te vaag. Als we niet weten welke stoffen er in voedsel zitten en wat die doen, leidt dat tot steeds weer andere aanbevelingen. Dit zegt Martijn Katan vrijdag 28 januari in zijn afscheidsrede In praise of nutrients waarin hij pleit voor een terugkeer naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek.

Verwarring over afvaldiëten

De verwarring over gezonde voeding komt vooral door de zoektocht naar het ideale afslankdieet. Vroeger werd lijners aangeraden weinig vet te eten en veel koolhydraten, en nu juist het omgekeerde. Volgens Katan heeft dik worden echter niets te maken met de keuze tussen koolhydraten of vetten. “Mensen eten te veel doordat voedsel tegenwoordig lekker en goedkoop is en gemakkelijk te krijgen. Daardoor krijgen ze te veel calorieën binnen. Met de samenstelling van het eten heeft dat weinig te maken. Gezond eten levert ook calorieën, en van te veel gezond eten word je ook dik.”

Lees verder op Medicalfacts.nl


Geef een reactie