default-header
HomeNieuwsVan AV-blok tot Sick Sinus Syndroom

Van AV-blok tot Sick Sinus Syndroom

AandoeningBehandeling

maandag 26 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Hart·rit·me·stoor·nis: ‘onregelmatigheid in de hartslag’. De definitie uit de dikke Van Dale dekt de lading, maar in werkelijkheid zijn hartritmestoornissen er in veel verschillende soorten. In dit artikel een bloemlezing.

Hartritmestoornissen: ze zijn er in verschillende gradaties. De ene komt meer voor, de andere is minder ernstig en weer een andere heeft een heel specifieke oorzaak. Het hart kan te snel kloppen, maar ook te langzaam, of er zit een onregelmatigheid in de hartslag. Wat alle ritmestoornissen in elk geval gemeen hebben: ze worden als onprettig ervaren en kunnen leiden tot vervelende klachten of zelfs levensbedreigende situaties. Vooropgesteld: de ladder van hartritmestoornissen kent zo veel treden dat deze variëren van ‘onschuldig’ tot ‘levensgevaarlijk’. Het kan dus zijn dat een huisarts een patiënt met hartkloppingen gerust kan stellen: het hoort erbij, zeker in situaties van spanning, stress of opwinding. Maar in veel gevallen is er wel degelijk meer aan de hand, zeker wanneer de ritmestoornissen regelmatig optreden in rustsituaties.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.