default-header
HomeNieuwsVaccineren; ja of nee?

Vaccineren; ja of nee?

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 15 januari 2021, door Hartpatiënten Nederland

Nogal wat mensen worstelen met de vraag of ze zich wel of niet zullen laten vaccineren tegen het coronavirus. Hoewel een meerderheid hoe dan ook een prik gaat halen, bestaat er voor de nodige mensen toch nog heel wat twijfel. Zeker voor hartpatiënten! Om die reden publiceert Hartpatiënten Nederland volgende week twee interviews.

Geen advies

Hartpatiënten Nederland geeft geen advies. Ieder kan voor zichzelf beslissen of inenten zinvol en belangrijk is. Veel mensen hopen door de prik te voorkomen dat ze ziek worden. Logisch, want hartpatiënten vormen een risicogroep. Toch zijn er ook mensen die zich niet laten inenten. Meestal uit vrees voor de mogelijke gevolgen. Over de bijwerkingen is immers nog maar heel weinig bekend. En in het verleden zijn er met bepaalde vaccins heel slechte ervaringen opgedaan qua bijwerkingen.

Poll

Hartpatiënten Nederland heeft haar Nationale HartMonitor ingezet op www.hartpatienten.nl en onderzoekt daarmee de vaccinatiebereidheid onder hartpatiënten. Bezoekers kunnen via een poll aangeven: wel of niet vaccineren. Inmiddels hebben al 1000 mensen laten weten wat ze gaan doen. Het blijkt dat 64 procent voornemens is zich zeker te laten vaccineren. Dat zijn er bijna twee van de drie. 26 procent twijfelt en tien procent wil absoluut geen prik. Eigenlijk kun je stellen dat twee op drie de inenting wil, en één op drie staat er vooralsnog niet achter.

Voor of tegen?

Nogmaals: wij geven geen advies, het is ieders eigen keuze. Volgende week komen we met een achtergrondverhaal, waarin voor- en een tegenstanders aan het woord komen. Hiermee hopen wij een bijdrage te leveren zodat ieder voor zich wellicht een eigen keuze kan maken.

Vul de poll in!
We roepen iedereen op de poll in te vullen. Dat is belangrijk om een indruk te krijgen. We delen deze uitslag met het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid.


Geef een reactie


Reacties (34)

 • Lianne Doms 15 januari 2021

  Ik ben niet bang voor bijwerkingen … uit respect voor mijn eigen soldaatjes, opgebouwde weerstand dus, wil ik geen vaccinatie want dat brengt heb alleen maar ik de war en agressiever ..
  Dank u!

 • herman baartman 15 januari 2021

  ik zal wel moeten ik heb kanker hartproblemen copd nier problemen
  ik zo willen dat iemand mijn van goed advies kan geven (ik beslis zelf)
  bij normalen griep spuit krijg ik ergen reactie (ik wordt er ziek van)
  ik weet niet wat het besten is ik laat mij prikken maar met tegen zin!!!!
  vr gr herman baartman

 • Mevr.C.Mulder-Stoeller 15 januari 2021

  Ik laat me wel vaccineren, ben nu 86 tot dusver is alles goed gegaan, moet er niet aan denken het virus alsnog te krijgen. Misschien bijwerkingen dat moet dan maar. In april jl.is mijn man overleden en mijn drie kinderen zijn heel zorgzaam, die wil ik in geen geval teleur-stellen. Overigens goed initiatief van jullie wel bedankt.

 • Frans Notten 15 januari 2021

  Patiënten halen elk jaar een (nutteloze griepprik )ook dan weet je niet wat je ingespoten krijgt, als men een verre reis wilt maken halen de meeste klakkeloos de nodig reisprikken. Dus wat is het probleem met deze vaccinatie . Buiten dat er gaan elke dag een hoop mensen dood aan hart en vaatziekten en kanker. Dat is meer als Corona veroorzaakt. Leven is een risico.

 • Gert van Beek 15 januari 2021

  Op 21 januari 2021 heb ik een college over hartritmestoornissen en vaccineren.

  Voor mensen met bijvoorbeeld LQTS en Brugada is vaccineren niet zonder risico omdat 1 op 10 mensen koorts krijgen als reactie op het vaccin. En zeker bij Brugada kan koorts levensbedreigend zijn.

 • Mevr G Doe den Broeder 15 januari 2021

  Heb in 1996 4 bypassen gehad en in 2017 een nieuwe Hartklep nu heb ik gelezen dat als je bloedverdunners heb moet oppassen met de corona vaccinatie.Nu weet ik niet wat ik doen moet wel of niet prikken.Ben ook long patiènt en heb een onderhoudskuur van antibiotica en puf ventalin en steretide mijn vraag of u iets er over kunt zeggen wel of niet de corona vaccinatie nemen graag hoor ik van u.En heb ook nog de nodige medicijnen voor het Hart long en suiker …

 • Anton Doove 15 januari 2021

  Op mijn leeftijd van 81 jaar met veel medische ervaringen kan en mag ik geen risico nemen.
  Daarbij komt nog dat mijn jongste broer is overleden door covid19. Hij werd 69 jaar.
  Hierdoor ben ik wel goed gewaarschuwd en besloot ik om mij wel te laten inenten. Ik neem dus geen risico.
  Eventuele bijwerkingen kunnen misschien medisch worden behandeld. Dat hoor ik wel van mijn huisarts.
  Volgens mijn huisarts heb ik geen symptomen van covid19. Daarom laat ik mij preventief inenten/vaccineren. Op mijn blog heb ik al mijn medische ervaringen beschreven en dat is nog niet klaar.
  Zodra dat klaar is wil ik de link wel mailen naar wie interesse heeft. Hopelijk heb ik nu voldoende vermeld.
  Reacties zijn welkom. Ik groet u vriendelijk.

 • Jan spierings 15 januari 2021

  Wat is het risico voorgebruikers van Bloedverdunners IK gebruik Bloedverdunners. Graag U Reactie BvD Jan Spierings

 • Lambert Creemers 15 januari 2021

  Ik ben zowel hartpatiënt als linkerbaan chronisch lymfatische leukemie.
  Omdat ik als priester met kwetsbare en zieke mensen in contact kom (denk aan ziekenzalving) vind ik het belangrijk om zo snel mogelijk gevaccineerd te worden, maar blijkbaar zal het toch nog een tijd duren. Ik ben bijna 67 jaar en wordt door de overheid bij de niet-risicogroep van 65-plussers gerekend. Vreemd.

 • Peter Zieck 15 januari 2021

  De vaccinatie geschiedt in de armspier. In het verleden werd door de Trombosedienst geadviseerd om dat niet te doen, i.v.m. mogelijke spierbloedingen. Geldt dat nu nog steeds?
  In de vaccinatie hal in Wijchen moeten mensen die bloedverdunners gebruiken of zwanger zijn, zich eerst melden bij een aanwezige arts. Waarom?

 • H.A. Turnhout-Zuidhoek 15 januari 2021

  Laat me zeker niet vaccineren, voordat het 100% veilig is en farmeutische industrie hun verantwoordelijkheden nemen voor als het verkeerd uitpakt. Ik ben geen menselijke experiment!

 • Peter Maartense 15 januari 2021

  De keuze: Vaccineren en vermoedelijk goed beschermd verder een min of meer normaal leven leiden. Risico op problemen? Geen percentage bekend.
  Niet vaccineren: Geen problemen met (ernstige) bijwerkingen. Maar wel het risico binnen een aantal maanden tegen een Covid19 infectie op te lopen en bij een leeftijd van 78, een pacemaker, bestraalde prostaatkanker vermoedelijk ernstige gevolgen, mogelijk de laatste gevolgen in mijn leven. Nee dank u!

 • Edith van der Put 15 januari 2021

  Ik weet absoluut niet wat ik moet doen!

  Helaas val ik in een hoogrisicogroep.
  Ik ben 66. Heb reuma dus een auto-immumaandoening.
  Kenmerkend voor reumapatienten is een te hoge bloeddruk een een te hoog cholesterol.
  Kortom ik heb: RA, hypertensie en hypercholesterolmie.

  Het testen van vaccinaties vergt naar mijn idee vele jaren.
  Ook al is het vaccin goedgekeurd het lijkt mij nog te prematuur.

  Vandaar dat ik het absoluut niet weet!

 • RENE CHARLES MOOYMAN 15 januari 2021

  Het is heel belangrijk, dat U opkomt voor de belangen van uw doelgroep en kritiesch
  bent t.a.v. de in allerhaast ontwikkelde vaccins. Laat van U horen als er nieuwe
  informatie van belang is.!!!

 • Mevr.de Vries 15 januari 2021

  L.S,

  Als ik het goed begrijp,vraagt u mijn mening.
  Ik neig er naar,me niet te laten inenten.

  Ik vind,vooral in praatprogramma s,dat er alleen maar mensen aan t woord komen,die heel erg vòor vaccineren zijn.
  De tegenstanders krijgen allen een kans om hun mening te zeggen bij extreemrechtse platforms.
  Helaas.
  Ik heb verschillende aandoeningen,osteoporose.astma,hartfalen,borstkanker gehad en alle medicijnen geweigerd,waar ik zeer dankbaar voor ben.

  Bijwerkingen zijn nog niet bekend en er wordt veel te weinig gesproken over een medicijnen die zoude helpen,bijv.HCQ.en er wordt veel te weinig gesproken over het immuunsysteem .

  Dit is mijn mening.

  Hartelijke groeten,Griean de Vries.

 • Nico Dassen 16 januari 2021

  We zijn met een tank op een konijn aan het schieten en langs de kant staan politiek en pers gezamenlijk luidkeels aan te moedigen en te klappen.

 • Dhr. G. W. Nieuwenhuis 16 januari 2021

  Als er een vaccin is zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn. Maar waarom weigeren als het voor 95% of meer dekking geeft? Het is er net als bij de griepprik (heb ik nu al meer dan 20 jaar gekregen vanwege mijn chronische ziekte- COPD) en pas een keer een tweetal dagen ziek van geweest. Is dat dan de reden om deze prik te weigeren? Denk na voor je nee zeg!

 • Gerard van Oosterhout 22 januari 2021

  Zo met angst voor besmetting te moeten leven weegt voor mij zwaarder dan eventuele bijwerkingen .
  het niet kunnen ontmoeten en of ontvangen van je eigen kinderen en kleinkinderen is ook geen leven.
  Kom maar op met die spuit !
  Met vele gezonde groeten GERARD

 • Roelof 26 januari 2021

  Ik laat mij vaccineren. Ik heb in 2018 op 54-jarige leeftijd drie bypasses gekregen. Een ieder (ook met hartfalen) raad ik aan zich te laten inenten tegen COVID-19.

 • Samuel Everaers 26 januari 2021

  De trombosedienst heeft kontakt met mij opgenomen. Advies is: niet vaccineren bij te dun bloed.

 • Anne 5 juli 2021

  Ik ga zeker geen vaccinatie nemen, is nog in een experimentele fase en er is ook
  niets bekend over de effecten op de lange termijn…Op korte termijn hoor en lees ik over bijwerkingen als bloedstolsels, koorts, braken enz..
  nee dank u

 • Maxine Anne 5 juli 2021

  Ik ga zeker geen vaccinatie nemen, is nog in een experimentele fase en er is ook
  niets bekend over de effecten op de lange termijn…Op korte termijn hoor en lees ik over bijwerkingen als bloedstolsels, koorts, braken enz..
  nee dank u

 • Fenneke Staman 15 november 2021

  IK laat me niet vaccineren. problemen met het hart wil ik liever niet nog een keer. Er bestaan ook normale vaccins zoals die van Dr Stocker in Duitsland. Geen bijwerkingen. maar deze man wordt gediscrimineerd als arts. het zal een mrna of vector vaccin zijn.