default-header
HomeNieuwsVaccinaties met AstraZeneca snel hervat

Vaccinaties met AstraZeneca snel hervat

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 19 maart 2021, door Hartpatiënten Nederland

Het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca wordt op korte termijn hervat. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG is besloten dat de tijdelijke pauze, waartoe begin deze week uit voorzorg werd besloten, niet langer nodig is. Dat betekent dat eerder afgezegde afspraken opnieuw worden ingepland en dat het RIVM weer AstraZeneca-vaccins gaat leveren aan GGD-priklocaties, huisartsen en GGZ-locaties. Het prikken kan dan in de loop van volgende week starten, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

EMA heeft vandaag bevestigd dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is, en dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico’s. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

In heel Europa zijn inmiddels zo’n 20 miljoen AstraZeneca-prikken gezet. Ruim 300.000 daarvan in Nederland. Minister De Jonge: “Het AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief, zo was en blijft het oordeel van EMA. Het voorkomt besmettingen en dus ziekte, ziekenhuisopname en sterfte. We hebben afgelopen zondag bewust op de pauzeknop gedrukt, uit voorzorg. Bijwerkingen zijn er altijd, bij elk vaccin, bij elk geneesmiddel. Vervolgens wil je weten hoe vaak die bijwerkingen optreden en hoe ernstig ze zijn. En ook hoe de balans uitvalt tussen werking en mogelijke bijwerkingen. De experts hebben daar nog een keer zeer gedetailleerd naar gekeken. De conclusie is helder en dus kunnen we door met prikken.”

Bron: Rijksoverheid

 


Geef een reactie


Reacties (12)

 • Yvon 19 maart 2021

  Je zult maar net de persoon zijn die wel die (ernstige) bijwerkingen krijgt. Zolang niemand antwoordt wil/kan geven o MIJN vragen laat ik mij (nog) niet vaccineren.

 • willems 19 maart 2021

  ik ben hard pasient en heb copd en ik hen een vernauwing in slachcransader wet moet ik dan nu doe ik ben 78 jaar

  • Quanita 28 maart 2021

   Beste meneer Willems,
   Het corona vaccin is omstreden, vanwege het feit dat het nog steeds in de proeffase zit waarbij dierproeven zijn overgeslagen. Dit en andere zaken verteld de overheid u niet en mogelijk uw huisarts ook niet. U doet er goed aan om d.m.v gezonde voeding, bewegen waar het kan, naar buiten gaan en op tijd rust nemen uzelf te beschermen tegen wat voor virus of aandoening dan ook. Toevallig weet ik dat op de website van huisarts Vingerhoets (niet mijn huisarts) een korte toelichting staat over deze vaccinatie en deze raadt ik u dan ook aan om te lezen alvorens u besluit deze vaccinatie te laten zetten.
   Veel wijs en gezondheid gewenst.
   Vriendelijke groet,
   Qanita
   ps: ik ben zelf ex-verpleegkundige, heb nu een chronische ziekte en laat mij niet vaccineren.

 • Jolanda Janssen 19 maart 2021

  Beste,
  Ben zelf hartpatient, hartinfarct, sclerose hartklep, ik wil heel graag corona vaccin maar niet van Astra Zeneca.
  Wat kan ik hier ondernemen om een ander vaccin te krijgen.
  Ik vind het ongelooflijk dat risico groepen dit vaccin krijgen.
  Graag reactie om hoe/of wat ik hier aan kan doen. Is er een actiegroep die hier hetzelfde over denkt.
  Vriendelijke groet
  Jolanda Janssen

 • Grietje 19 maart 2021

  Hoe kan men in enkele dagen weten dat het vaccin wel veilig is.?
  Volgens mij is het gewoon een financiële kwestie. De vaccins zijn gekocht , en moeten dus gebruikt worden.

 • P.A. van der Linden 19 maart 2021

  L.S.,
  Hoe staat Hartpatienten Nederland te opzichte van het (snel) weer hervatten van vaccineren met AstraZeneca?
  Zo ja, waarom en hebt u dit kenbaar gemaakt aan instanties?
  Zo neen, waarom niet en hebt u dit kenbaar gemaakt aan instanties?
  Mag ik van u vernemen!
  Groet,
  Piet van der Linden

  • Gert 30 maart 2021

   Ik sluit mij van harte bij deze vragen aan. Graag een respons van een specialist.

 • Marlies van Venrooij 20 maart 2021

  Ik vraag mij wel af(nu dit middel weer goed zou zijn) of er (bij welke vaccinatie naam dan ook) er ook
  opgelet moet worden dat er extra bijverschijnselen/risico’s zijn voor patiënten die een bepaalde
  aandoening hebben. is de vaccinatie voor velen niet een ‘vrijbrief’ om ‘los te gaan’ en moet daar niet meer aandacht aan gegeven worden dat dit niet het geval is?
  (kleine) kinderen: zij behoeven geen enkele vorm van vaccinatie, ook al is het aan de orde dat ze het virus kunnen doorgeven. (Mensen die niet gevaccineerd zijn …………..

 • elly markus 20 maart 2021

  ik ben hart patient longpatient mijn lichaam maakt geen rode bloed lichaampjes en ik heb nog meer kwalen oa. syngroomvan sjogren ik denk niet dat ik dat vaccin zal durven nemen ik heh een mandje vol met medicijnen mijn immumsijsteen werkt niet goed ik ben eigenlijk gewoon bang om dat te nemen ik heb ook neuropatie in mij handen armen en benen en voeten groeten elly markus

 • Gert 26 maart 2021

  Persoonlijk houd ik ervan om een gokje te wagen, maar over leven of dood gaat mij te ver. Als hartpatiënt gaat het mij te ver om een gok te maken met Astra. Geen Astra maar Jansen vaccin graag.

  • T vd Ham 1 april 2021

   Nou mijn dochter 30 jaar wel belast met erfelijke HCM heeft afgelopen zondag om 13.00 uur de eerste vaccinatie gehad van AstraZeneca. 6 uur later lag ze aan de hartbewaking met de verdenkingen van hartinfarct of longembolie. Door de hele molen heen bloedwaarden waren niet goed vooral trombolyten of zo. Nou 1 + 1 is voor mij 2. Ze is geen drinker, roker en heeft geen overgewicht. Ik never nooit dit Astra Vaccin en ik raad het ook niemand aan. je zou net als mijn dochter maar dat ene geval zijn.