default-header
HomeNieuwsUMC Utrecht biedt unieke oplossing voor sluiten hartwand

UMC Utrecht biedt unieke oplossing voor sluiten hartwand

woensdag 6 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

In het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum is de eerste procedure gedaan waarbij de hartwand van de patiënt is gesloten met een innovatieve hechting

In het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum is de eerste procedure gedaan waarbij de hartwand van de patiënt is gesloten met een innovatieve hechting via een katheter door de lies. 
 
Deze zogenoemde ‘NobleStitch’ van het bedrijf Heartstitch biedt voor de groep patiënten met een klein gaatje in de boezem-hartwand een betere kwaliteit van leven. Deze procedure wordt op dit moment normalerwijze uitgevoerd op de hartkatheterisatiekamer met een zogenaamd metalen ‘parapluutje’. De nieuwe techniek is door cardiologen Pieter Stella en Michiel Voskuil uitgevoerd om bij de patiënt het Persisterend Foramen Ovale (PFO) te sluiten. Cardioloog Pieter Stella over de procedure: “Belangrijk voordeel voor patiënten is dat zij niet meer 6 maanden lang enkele antistollingsmedicijnen hoeven te slikken. Dat is een enorme winst voor de kwaliteit van leven voor de patiënt, vermindering van bloedingsrisico en een besparing van kosten.”
 
Bij 80% van de Nederlanders is de hartwand bij de geboorte -natuurlijk- gesloten, bij 20% van de Nederlanders is er een gaatje in de hartwand. Dit gaatje kan bij patiënten dicht gemaakt worden om te voorkomen dat er een stolsel naar de linker harthelft schiet en vandaar naar de hersenen, en zo een TIA of beroerte veroorzaakt. Cardioloog Stella: “Met name bij jonge patiënten zonder aangetoond vaatlijden en duikers met decompressieziekte is dit een behandeloptie.”
 
Duikers gebaat bij nieuwe ‘heartstitch’
Een tweede indicatie voor het sluiten van een PFO is het ontstaan van decompressieziekte bij duikers. In Nederland zijn volgens de NOB 40.000 duikers actief. Zij ondergaan een medische keuring waaruit kan blijken dat er een PFO is die gesloten moet worden. Deze duikers met decompressieziekte en jonge mensen die een herseninfarct krijgen worden geaccepteerd voor het sluiten van het PFO op de hartkatheterisatiekamer. Dat zijn in Nederland ongeveer 125 tot 150 mensen/jaar.
 
Cardioloog Pieter Stella van UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum: “We zijn het eerste ziekenhuis in de Benelux dat deze techniek heeft toegepast. Ik ben zeer tevreden over de eerste plaatsing die we met het team hebben uitgevoerd. Nog voor de zomer gaan volgende plaatsingen uitgevoerd worden met deze nieuwe techniek.”
 
Bron: UMC Utrecht   

Geef een reactie