default-header
HomeNieuwsUitzending radar toont opnieuw leugens rond cholesterolremmers aan

Uitzending radar toont opnieuw leugens rond cholesterolremmers aan

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

dinsdag 13 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Om maar direct met de deur in huis te vallen: met hoog ldl-cholesterol in je bloed kun je gewoon heel oud worden. Statines (cholesterolremmers) werken vaak alleen maar averechts: je krijgt er allerlei nare bijwerkingen van. Dat bleek opnieuw tijdens de uitzending maandag van het tv-programma Radar, dit keer gewijd aan mensen met Familiaire Hypercholesterolemie, kort FH genoemd.

Ldl-cholesterol wordt in medische kringen ook wel “slecht cholesterol” genoemd, waarmee de toon al gezet is. Radar toont aan, dat mensen bang gemaakt worden, en daarvoor hebben de farmaceutische industrie en artsen die, volgens insiders, uit de hand van deze industrie eten, nauwelijks scrupules.

Kort en goed: meestal is het niet nodig om statines te slikken, zelfs al heb je volgens de artsen hoog “slecht” cholesterol. Radar sprak twee vrouwen die ‘lijden’ aan FH. Dat is een genetische aandoening waardoor het cholesterol extreem hoog is. En volgens de medische wereld het risico zou lopen jong te overlijden.

Vorig jaar was er een groot wetenschappelijk onderzoek waarbij 16 wetenschappers allerlei onderzoeken analyseerden over de invloed van ldl op hart- en vaatziekten. Ze concludeerden dat ldl géén hartaanvallen veroorzaakt! Twee van deze onderzoekers werden in Radar geïnterviewd: David Diamond en Malcolm Kendrick.

De Schotse onderzoeker Malcolm Kendrick wijst er in radar op, dat mensen met FH net zo lang als anderen leven. Hoezo wordt FH dan een ziekte genoemd. “Een ziekte zonder symptomen bij mensen die net zo lang leven als anderen kun je geen ziekte noemen”, aldus Kendrick. De Amerikaanse onderzoeker David Diamond vult aan: “Mensen met FH zijn zelfs gezonder dan de doorsnee bevolking. Mensen met FH boven de 60 hebben minder kans om kanker te krijgen of om te overlijden aan een infectieziekte. Hun sterftecijfer op de leeftijd tussen 70 en 80 jaar ligt 40 procent lager dan bij de doorsnee bevolking.”

Kortom, wat hier staat is dus: mensen met hoog cholesterol leven daardoor echt niet korter! Waarvoor dienen dan die statines met al hun nare bijwerkingen?

Diamond constateert dat artsen wereldwijd het gebruik van statines sterk aanbevelen voor iedereen met een “te hoog” cholesterol of risico op hartaandoening. “Over de hele wereld lijkt men te pleiten voor het gebruik van statines”, zegt Diamond. “Maar in Nederland worden ze nog agressiever dan elders aanbevolen.”

Waarom moet je dan eigenlijk statines slikken of spuiten? Dat is heel andere koek dan waar veel specialisten en huisartsen ons bang mee maken. Alsof er een sluipmoordenaar door onze aderen kruipt als we hoog cholesterol hebben. Zo werd in 2014 de stichting Leefh opgericht, met geld van farmaceutische bedrijven. Deze stichting spoort mensen met FH op.

Toevallig kwam er ook in 2014 een nieuwe cholesterolverlager op de markt, de peperdure PSCK9-remmer. Kosten volgens onderzoeksjournalist Daan de Wit 6000 tot 8000 euro per jaar. Tel uit je winst! Deze remmer wordt met name voorgeschreven aan mensen met FH.

Eén op 500 mensen zou “lijden” aan deze ziekte. Later werd dat aantal zonder opgaaf van reden of bewijs naar beneden bijgesteld naar één op 250.  Kendrick zegt hierover: Voor een medicijn als PCSK9 is er een kleine markt. Die markt kun je verdubbelen want dan verdien je twee in plaats van één miljard.” Door het verlagen van het aantal “lijders aan FH” van 1:500 naar 1:250 wordt de markt opeens veel groter. Op die manier kun je meer verdienen, aldus Kendrick. “Er wordt een spel gespeeld.”

In media verschenen in 2014 alarmerende berichten als “25.000 tikkende tijdbommen”, “sluipmoordenaars in de familie” en “zoektocht naar 40.000 tikkende tijdbommen”. De eerdergenoemde Daan de Wit, schrijver van het boek De Cholesterolmythe, zegt naar aanleiding van dit soort berichten: “Ik zou me helemaal doodschrikken.”

En dat is ook zo, vertellen twee vrouwen met FH in Radar. Een van hen, Barbara, werd in 2014 gevraagd mee te doen naar een onderzoek nar de remmers. Ze reageert hier zo slecht op, dat ze besluit te stoppen met dit middel. Tot grote onvrede van haar arts.

Die arts is Erik Stroes, toevallig ook directeur van de stichting Leefh. Zowel de stichting als de arts hebben naar verluid warme contacten met de farmaceutische industrie. Volgens Leefh heb je maar liefst 8,5 keer meer kans op een hartaanval als je FH hebt en jong bent. Met een goede behandeling zou je 11 jaar aan je leven kunnen toevoegen, aldus Leefh in Radar.

Stroes zaait volgens arts en epidemioloog Dick Bijl angst en heeft daar geen goede behandeling tegenover gezet. “Dat is buitengewoon schadelijk”, vindt Bijl. “Niet alleen voor de wetenschap maar ook voor andere artsen en patiënten, want die kunnen zich er niet tegen verdedigen.”

Toen Barbara stopte kreeg ze van deze arts te horen “Als jij het middel niet neemt dan zie ik je over twee jaar op de ic met een hartaanval.” Barbara schrok zo van deze dreigende taal, dat ze haar testament liet opmaken en zaken ging regelen voor het geval ze een hartaanval kreeg.

Stroes, in Nederland nummer twee op de lijst van best gesponsorde artsen door de farmaceutische industrie, laat Radar in een reactie weten dat hij “misschien wat te direct communiceert naar patiënten”. Maar, vervolgt hij, “de reden dat ik dat doe is omdat ik heel veel patiënten zie die helaas met hun medicijnen stoppen na een of twee jaar. Dan gaat het ldl weer omhoog en is het risico dus weer hoog.”

Volgens Stroes zijn er de afgelopen 20 jaar zo’n 25.000 artikelen geschreven die illustreren dat ldl belangrijk is bij het veroorzaken van hartaanvallen. Ldl verhoogt het risico, aldus Stroes. Hij erkent dat er ook enkele artikelen zijn geschreven die het omgekeerde beweren. Maar dat zouden er de afgelopen 20 jaar slechts ongeveer 15 zijn. “Voor elke publicatie die zegt dat ldl niet belangrijk is, zijn er 1500 die het wel belangrijk vinden.”

Bullshit

Radar vroeg de eerdergenoemde Dick Bijl om een reactie. Bijl is gespecialiseerd in onderzoek naar wetenschappelijk onderzoek. Hij weet als geen ander welk onderzoek deugt en welk niet. Hij zegt in Radar letterlijk: “Ik denk dat Stroes hier bullshit aan het genereren is. Het gaat niet om 25.000 gerandomiseerde onderzoeken. Er zijn slechts tussen de tien en veertig goeie onderzoeken en daaruit kun je conclusies trekken. De rest doet niet mee.” “En” vervolgt Bijl “er is geen bewijs voor wat Stroes beweert”.

Hoe lager, hoe beter? Nee dus!

In de medische wereld geldt de idée fixe van hoe lager cholesterol, hoe beter. The lower, the better. Bijl: “Er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor the lower the better. Want dat zou moeten blijken uit direct vergelijkend onderzoek. Er zijn zulke onderzoeken gedaan. Maar die tonen dat verband niet aan.”

Volgens onderzoeksjournalist Daan de Wit zijn FH patiënten een winstgevende doelgroep voor de industrie. En wel omdat zij vaker PSCK9-remmers voorgeschreven zullen krijgen. Ook vanuit dat foute idee van “the lower the better”.

In de richtlijn van artsen wordt erkend dat de ervaring met deze remmers gering is. Over de veiligheid op lange termijn is weinig bekend. “PSCK9-remmers zijn ontzettend goed in het verlagen van cholesterol”, weet Daan de Wit. “Alleen is het verlagen niet een deel van de oplossing. Het cholesterol zelf is deel van de oplossing, is een helende lichaamseigen stof. Dat naar beneden willen brengen heeft geen enkel positief nut.”

Bijgaand een link naar de uitzending van Radar. Zeer aan te bevelen!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (19)

 • Leon Vrins 16 oktober 2020

  Oud nieuws, maar niettemin goed dat het opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Lees nog eens wat huisarts Hans van der Linde enkele jaren geleden schreef onder de veelzeggende titel “Een halve eeuw cholesterolverdwazing”. Minder lang geleden bracht eminence grise onder de cardiologen, Paul Hugenholtz, een publicatie in British Medical Journal onder de aandacht, betreffende een onderzoek onder 70.000 zestig-plussers, waaruit bleek dat mensen met een hoger ldl er qua gezondheid beter aan toe waren dan mensen met een lager ldl. Later werd dit onderzoek uitgebreid met meer dan een miljoen proefpersonen, met dezelfde uitkomst. Ik heb de uitzending helaas gemist, ik had graag Kendrick horen spreken. Jaren geleden is o.a. zijn boek, ‘De cholesterolhype’, voor mij aanleiding geweest op eigen gezag te stoppen met het slikken van crestor. Niet één cardioloog was bereid met mij van gedachten te wisselen over deze materie. Het wordt toch eens hoog tijd dat dit volkje zijn vakliteratuur wat beter gaat bijhouden.

 • Leon Vrins 16 oktober 2020

  Oud nieuws, maar niettemin goed dat het opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Lees nog eens wat huisarts Hans van der Linde enkele jaren geleden schreef onder de veelzeggende titel “Een halve eeuw cholesterolverdwazing”. Minder lang geleden bracht eminence grise onder de cardiologen, Paul Hugenholtz, een publicatie in British Medical Journal onder de aandacht, betreffende een onderzoek onder 70.000 zestig-plussers, waaruit bleek dat mensen met een hoger ldl er qua gezondheid beter aan toe waren dan mensen met een lager ldl. Later werd dit onderzoek uitgebreid met meer dan een miljoen proefpersonen, met dezelfde uitkomst. Ik heb de uitzending helaas gemist, ik had graag Kendrick horen spreken. Jaren geleden is o.a. zijn boek, ‘De cholesterolhype’, voor mij aanleiding geweest op eigen gezag te stoppen met het slikken van crestor. Niet één cardioloog was bereid met mij van gedachten te wisselen over deze materie. Het wordt toch eens hoog tijd dat dit volkje zijn vakliteratuur wat beter gaat bijhouden. Ik heb inmiddels de radar-uitzending gezien. Het schijnt in ons land verboden te zijn om haat te zaaien, terecht dunkt mij. Daar zou aan toegevoegd moeten worden het zaaien van angst, wat m.i. minstens even kwalijk is, op het criminele af.

 • Astrid 30 oktober 2020

  ik heb iets meer dan een jaar geleden takotsubo cardiomyopathy gehad maar dat weten ze pas na een goede maand als je hartfalen zich hersteld heeft ( alhoewel bij sommige dat niet gebeurt, is takotsubo cardiomyopathy de enige reversible hartfalen aandoening) omdat het dezelfde signalen geeft als een hartaanval ben ik de volgende dag gedotterd en na het dotteren kreeg ik te horen dat ik prachtige vaten had/heb, ondanks dat mijn huisarts al een aantal jaar riep dat ik een te hoog cholesterol heb en dat ze me op de statines willen ( vooral nu ze zo fijn het toegestane cholesterol weer naar beneden hebben gebracht wat niet eens een supergezond jong iemand heeft) . De dienstdoende cardioloog zei je hebt met zulke vaten GEEN statines nodig want ze zijn super schoon. ( op dat moment kon het dan nog een hartaanval door bloedpropje zijn of de takostubo en dan moet je een maand wachten om te kijken of je hart zich hersteld. ( dus bij takotsubo laat je bloed ook de hartaanval waardes zien ) ondanks dat mijn hart naast mijn al bekende ritmestoornissen toch een optater heeft gehad en ik dus nu dagelijks aan bètablokkers zit ipv als ik last had, Maar er is geen 1 cardioloog hier meer die over die …. statines begint die ik toch al weiger te slikken, met die hele schone vaten.

 • Henk Rüger 30 oktober 2020

  Het is me meer dan eens duidelijk geworden dat Hartpatiënten Nederland en statines een weinig gelukkige combinatie vormen. En elke keer wordt naar mijn mening hetzelfde rondje gedraaid. LDL is niet schadelijk, statines vormen gevaarlijke troep, Hans van der Linden mag zijn nummertje weer afdraaien, een groot deel van de cardiologen hoort tot de schurken van de farmacievrienden, etc.
  Ik matig me geen mening aan over al dan niet schadelijkheid van LDL en statines. Daarvoor heb ik absoluut onvoldoende onderbouwde kennis van de materie. Maar met al die selectieve publicaties, tv gesprekken e.d. schiet ik als hartpatiënt weinig op. Ik hoor of zie nooit eens een arts, wetenschapper, journalist-onderzoeker die op grond van een onderzoek beweert dat LDL wel schadelijk is en voor hartproblemen zorgt en ik hoor of zie nooit iemand die (volgens hem of haar) gefundeerd stelt dat statines wel (kunnen) werken.
  Als lid van Hartpatiënten Nederland ben ik gebaat bij het krijgen van objectieve informatie over wat nu wel of niet aantoonbaar goed of slecht is. Mijn vraag is daarom opnieuw: geef in HPNL nu ook eens een voorstander van het gebruik van statines een podium, voor mijn part samen met een tegenstander in een poging om al dat geroeptoeter dat nu over de lezers wordt uitgestort eens terug te brengen tot informatie waaraan ik als hartpatiënt daadwerkelijk iets heb om een mening te vormen.
  Let wel: ik ben bepaald geen voorstander van het onnodig slikken van medicijnen. Maar ik ben ook geen voorstander van het moeten consumeren van voortdurende eenzijdige of gekleurde voorlichting. Ik weet dat de gezondheidsfarmaceuten niet horen tot het gilde van de koorknapen. Daar mag en moet heel kritisch naar worden gekeken. Maar ik vind ook dat HPNL moet oppassen dat haar leden niet ongewild op een mogelijk verkeerd, eenzijdig been worden gezet.
  Vandaar de oproep: toon ballen en help je leden met informatie waar ze echt iets aan hebben. Met min of meer geïsoleerde informatie van leden over hun positieve of negatieve ervaringen met geneesmiddelen en/of artscontacten kan ik niet zoveel. Hier ligt een waardevolle taak voor HPNL.

 • Marlies van Venrooij 31 oktober 2020

  Het wordt tijd dat gezondheid boven financieel gewin gaat! Zo lijkt het immers wel? Want al zo’n lange tijd geeft het Radboud ziekenhuis Nijmegen uitleg m.b.t. de bij werkingen van statinegebruik. Inmiddels heb ik al veel mensen gehoord die alsmaar forse spierpijn bleven houden gesproken, nadat ik ze onder de aandacht heb gebracht dat ze de statines eens onder de loep moesten nemen. Niet een, maar………ik ben de tel al kwijt! Mensen die al zo lang en zo frequent bij de fysiotherapeut kwamen. zelfs een echtpaar die er samen naar toe gingen. Bij het stoppen, ging de pijn al snel weg en ook de gang naar de fysio! Maar dit zijn helaas niet de enige klachten die mensen hebben als ik hoor wat ze bij ons melden. Ik zou zeggen > ga eens goed kijken en zorg voor uw gezondheid en niet voor de portemonnee van degenen die er geld voor ontvangen. Blijf kritisch, zeker als het om uw gezondheid gaat, slik niet alles zomaar.

 • Henk Rüger 9 november 2020

  Ik heb een week of twee geleden een reactie gestuurd. Maar die was denk ik te kritisch. Jammer. Begin ik me toch af te vragen hoe vooringenomen HPN is.

 • Henk Dillema 8 maart 2021

  Ik heb het boek gelezen over de cholesterol leugen, zeer interessant.
  Een specialist die 30 jaar als vaatchirurg gewerkt heeft in een ziekenhuis geeft hier duidelijke informatie over hoe de farmaceutische maffia werkt.

 • michelle 13 november 2021

  Heb dit deze week meegemaakt, de arts eiste gebruik simvastine, nadat ik al jaren ben gestopt , ivm
  ernstige spierpijn. Ze deed de deur dicht, op de eerste harthulp, waar ik een paar uur was, om hartkloppingen. bloedonderzoek was goed. Heb wat hoger cholisterol, maar al mijn hele leven. Moeder van zes kids, en 74 jaar oud. Ben al eerder in dat ziekenhuis nogal agressief benadert om hetzelfde. Maar ga geen troep voor niets slikken. Weeg al jaren hetzelfde, 79 kg, ben i.72 lang. en doe alles zelf nog . Mooi artikel van jullie, gedeeld met mijn dochter. Ga zo door.

 • lievre 25 december 2021

  Al enige tientallen jaren geleden slikte ik statines want mijn cholesterol was “te hoog”.”(8)., dat was toevallig ontdekt .Tegenwoordig is een veel lager cholesterol al “te hoog”, en de streefwaarde gaat steeds maar naar beneden……….
  Toen ik halverwege de 50 was voelde ik me beroerd. overal spierpijn, kon nauwlijk nog lopen ( 15 min. max).
  Daarnaast ook nog elke nacht braken en pijn in buik en rug. Ik vroeg me af hoe ik me dan zou voelen als ik misschien 80 zou worden…
  Ik had al contact met de vereniging voor vrijwillige euthanasie. Waarschijnlijk is het iemand uit die hoek geweest die zei: “stop eens met die statines want die zorgen vaak voor heel veel ellende”.
  Dat deed ik en… ik voelde me binnen een maand als herboren. Spierpijn verdween, energie nam toe, nooit meer gebraakt, rugpijn weg, buikpijn weg. Helemaal geweldig.
  Helaas is het beleid nog niet veranderd want het protocol schrijft voor dat je na een cva aan de statines moet. Dus begint de bangmakerij weer van voren af aan. Men blijft er maar op hameren dat dat véél beter is en mijn risico’s beperkt.
  Het vooruitzicht om me de rest van mijn leven weer zo beroerd te moeten voelen maakt dat ik echt geen statines meer ga nemen. Dan maar meer risico.
  Wat een ellende middelen. Ik ben inmiddels 74 en heb bijna 20 fijne jaren gehad zonder rottige bijwerkingen. Helaas kreeg ik een cva maar daar ben ik heel redelijk van hersteld.
  Dus ook nu geen statines voor mij.

 • Gina 21 januari 2022

  Goedemorgen

  Wat ben ik blij dat ik dit forum heb gevonden en gelezen.

  Ik heb ook ineens hoge ldl 4.8
  Statines reageerde mijn lichaam heel slecht op!

  Vreselijke spierpijnen, haast niet kon lopen. Direct mee moeten stoppen. Ze stelden voor om injecties te starten! Daar ben ik niet voor! En ben rode gist rijt gaan slakken van de reformhuis. Maar ook hier zit natuurlijke statinesstof in,die ik niet verdraag….dus en nu?? Nu heb ik dit gelezen,en wat ik begrijp,niks meer aan doen! Ik heb al meer dan 1 jaar een nóg gezondere leefstijl en ga hier mee door! Ik hoop dat ik zo gezond bezig ben en blijf! Iemand advies of iets anders? Mvg Gina

  • Herman 7 maart 2023

   Coenzyme Q10 helpt tegen de bijwerkingen ook van rode gistrijst

  • Linda 9 maart 2024

   Plantensterolen, psyllium vezels en elke dag een appel helpen ook om je cholesterol te verlagen. En minder koolhydraten, dus aardappelen, rijst, pasta, eten, je kan gerust 2 scheppen nemen maar niet teveel. Meer groenten en eiwitten (bijvoorbeeld kipfilet) nemen. Genoeg omega 3 nemen en goede olijfolie bij het eten gebruiken.

  • k.van vliet 23 mei 2024

   U zou misschien nattokinase kunnen proberen,uit nieuwe onderzoeken blijkt dit ook te helpen.Ik neem het zelf ook zonder bijwjerkingen.

 • Lucie van Tongeren 5 december 2023

  Fijn,dat Radar dit op t.v. heeft gebracht.
  Al is deleten nog zo snel,da waarheid….

  Zoveel meer mogelijk op niet reguliere behandelingen.

 • Els 19 december 2023

  Ik ben 70 jaar en heb een flinke vaatvernauwing in mijn hoofd, aldus de artsen
  Hoge bloeddruk en ldl is te hoog.
  Dus pillen, waar ikbwars voor ben.
  Slik dus alleen bloeddrukverlagers.
  Maar ik ben angstig omdat ik 3 x kort in het ziekenhuis heb gelegen met te hoge
  Bloeddruk enz. Ook lichte tia gehad.
  Wat is u advies.

 • Mev Bouwmeester Mijnders 6 maart 2024

  Al 31 jaar met tussenpozen spierpijn op dit moment kan ik niet lopen en fietsen dit is toch geen leven meer..mijn huis arts wil mij maar aan de statines houden ben nu 71jaar ben het goed zat. Groetjes

 • Simon 10 april 2024

  We leven nu meer dan 5 jaar verder na de uitzending van Radar, aangaande Statines en Cholesterol. Nog steeds laat De Nederlandse Hartstichting de noodzaak van cholesterolverlagende middelen als belangrijk te zien Komt dat door donaties van de Farmaceutische industrie aan de Stichting of staat men gewoon niet open voor aangetoonde waarheden?