default-header
HomeNieuwsUitlezen of weggooien

Uitlezen of weggooien

AandoeningBehandeling

donderdag 24 november 2022, door Hartpatiënten Nederland

Wat gebeurt er met een pacemaker of ICD als de drager ervan komt te overlijden? Welke rechten hebben familieleden en kan het apparaat nog worden uitgelezen? We vroegen het cardioloog Alexander Maass van het UMCG.

Goed voor het milieu is het niet: het meebegraven van een pacemaker of ICD na het overlijden van de drager. Zware metalen komen hierdoor namelijk in de grond terecht en vervuilen de bodem. Toegestaan is het wel. Volgens de Wet op de lijkbezorging is het niet verplicht om deze medische hulpmiddelen te verwijderen voorafgaand aan een begrafenis of crematie. Toch wordt verwijdering van de pacemaker of ICD door crematoria vaak verplicht, omdat er door de hoge temperaturen bij verbranding van het device ontploffingsgevaar ontstaat die schade kan aanrichten aan de ovens. De pacemaker of ICD wordt meestal verwijderd door een mortuariummedewerker.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.