Twijfels over superpil tegen hartaanval

Twijfels over superpil tegen hartaanval

Als je ouder bent dan 50 zou het een idee zijn om een pil te slikken die de kans op een hartinfarct of beroerte vermindert. Het preventief slikken van zo’n “polypil” door (let wel!) gezonde 50-plussers is bewezen effectief. Althans, als we een Iraans onderzoek mogen geloven. Maar hoe blij moeten we daarmee zijn?

Drie in één

Eerst even uitleggen wat zo’n polypil precies is. De combinatiepil waar we het over hebben bevat bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine. Drie componenten in één pil. Let wel: hij wordt voorgeschreven aan gezonde mensen, die eigenlijk zo’n pil dus niet nodig hebben. Het voorschrijven is puur preventief: moet een hartaanval of beroerte voorkomen. Waarom zou je dat doen, vragen wij ons hardop af.

Risico daalt

De kans op hartinfarct of beroerte zou met eenderde dalen, schrijft de Volkskrant op basis van uitlatingen van Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht. Hij noemt de bevindingen, die vrijdag in vakblad The Lancet zijn gepubliceerd, ‘zeer indrukwekkend en solide”.

Iran

In Iran werden bijna 7000 mensen tussen de 50 en 70 jaar verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg de polypil, de andere kreeg alleen voorlichting over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Uit het onderzoek bleek dat als 35 mensen een jaar lang de polopil slikken, één ernstige complicatie kan worden voorkomen.

Gezond leven werkt beter

De polypil bestaat al langer, stamt uit 2003. Nederlandse wetenschappers hebben er al langer kritiek op: gezond eten en leven werkt beter. En is natuurlijk veel goedkoper en minder belastend voor het milieu. Ook onderzoeksleidster Rieza Malekzadeh van de universiteit van Teheran schrijft in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat de polypil niet moet worden gezien als vervanging van een gezonde leefstijl. 

Therapietrouw

Grobbee tilt daar gezien zijn uitlatingen in de Volkskrant niet zo zwaar aan. Hij ziet wel wat in de polypil. De pil maakt de therapietrouw groter, denkt de hoogleraar: in plaats van drie pillen hoeven mensen er maar één te slikken. 

Zonde

Te mooi om waar te zijn? Volgens steeds meer artsen is een gezonde leefstijl de beste manier om van een hele hoop gezondheidsproblemen af te komen, of ze op zijn minst te verminderen. Zo’n pil kan ons inziens ten onrechte worden gepresenteerd als alternatief voor een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Dat zou zonde zijn!
 

Reacties (3)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Lijkt me een tamelijk dubieus onderzoek van die Iraniërs. Drie medicijnen met een totaal verschillende werking samenvoegen kan alleen iets zeggen over de verminderde kans op hartinfarct en/of beroerte als je het vergelijkt met het innemen van dezelfde medicijnen afzonderlijk, d.w.z. per medicijn. Misschien dat mensen die alleen bloeddrukverlagers slikken wel beter af zijn dan mensen die daarnaast ook nog cholesterolverlagers innemen.
  Hippo

  aug 28, 2019
 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  Laten we de kosten voor zorg in NL nou lekker hoog houden. Ministers die al in protest gaan bij zorg van €150.000,- per patiënt.
  De apotheker en farmacie willen ook groots verdienen.
  Beter geen pil waar mensen beter van worden! Toch!!!!

  sep 02, 2019
 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  Lees ik dit nu goed.......
  Quote ..... Het voorschrijven is puur preventief: moet een hartaanval of beroerte voorkomen. Waarom zou je dat doen, vragen wij ons hardop af. End quote

  Dat is toch een reactie uit de bijbelbelt, inenten waarom doen?! Is toch preventief beter gokken op mazzelen of polio wat is nou de kans?!

  sep 02, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.